Doğum Lekeleri
Doğum lekelerinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genetik problemler sınıfına girmeyen bu lekeler damarsal yapıda doğum lekeleri ve pigment yapıda doğum lekeleri olmak üzere 2'ye ayrılır.
Damarsal Yapıda Doğum Lekeleri
Damarsal doğum lekelerine örnek olarak hemanjiomları, şarap lekelerini ve düz lekeleri gösterebiliriz.
Hemanjiomlar ciltte bulunmaması gereken damarsal yumakcıklardır. Bu tüm lekelere damar beni adı da verilir. Doğum sırasında veya doğumdan 1-2 hafta sonrada ortaya çıkabilirler. Ufak olan lekeler zamanla küçülür ve rengi solar. Büyük yapıda olanları ise ilerde iz bırakabilir. Renkleri çilek gibi kırmızıdır.
Düz lekeler ise bebeklerde en fazla görülen lekelerin başında gelir. Yeni doğan bebeklerin yarısında buna benzer lekeler görülmektedir. Leylek ısırığı, somon lekesi ve melek öpücüğü gibi isimler verilen bu tip lekeler genellikle bebeğin alnında, ensesinde veya kafasının arkasında görülür. Düz lekeler bebek bir kaç yaşına girdikten sonra kendiliğinden kaybolur.
Pigment Yapıda Doğum Lekeleri
Pigment yani renkteki değişikliklere örnek olarak mongol lekesini söyleyebiliriz. Mongol lekesi bebeklerin sırtında ve bel bölgesinde mavimsi renkte belirir. Bu tür lekeler genellikle bebek büyüdükçe kendiliğinden kaybolur. Esmer tenli bebeklerde daha sık görülür. Tedavi edilmesi gerekmez. Mongol lekesi hakkında daha geniş bilgi için tıklayınız...
Bir diğer pigment yapıdaki lekeye örnek olarak sütlü kahve lekesi verilebilir. Küçük noktasal kahverengi lekelerdir. Vücudun çoğu yerinde görülebilir. Eğer sayıları fazlaysa bir hekim tarafından görülmesinde yarar vardır. Bu lekelerin altında daha farklı nedenler yatabilir.