Gebeliğinizin 4te 3lük kısmını tamamladınız. Bu son 10 haftalık döneminiz çok hızlı ve zevkli geçecektir.

Gebeliğin 30. haftasında bebeğimde ki değişiklikler, boyu, ağırlığı

Hamileliğinizin bu haftasında bebeğinizin baş-popo uzunluğu 29 cm, toplam baş-ayak uzunluğu ise 39 cm. Ağırlığı ise 1300 kg civarındadır. Bebeğiniz gebeliğin bu son haftalarında oldukça hızlı gelişecektir. Sizde şaşıracaksınız.

Bebeğiniz şimdiler de çok keskin görmese de bu gelişim hızlı bir şekilde devam etmektedir. Sadece şimdi değil dünyaya geldiğindede devam edecek olan bu gelişme nedeniyle bebeğinizin gözleri maalesef büyük çoğunlukla kapalı vaziyettedir. İlk dünyaya gelip gözlerini açtığında, ışık farklılıklarına karşılık verecektir fakat gözlerinden 3 veya 5 santim mesafeden sonralarda pek birşey göremez. Gelişen gözlerindeki göz yaşı bezleri göz yaşı yapımına başladı. Dikkat edin her an bebeğiniz ağlayabilir.

Minik bebeğiniz bundan sonra o kadar zeki ki kendisinin vücut ısısını ayarlayabiliyor ve şuana dek onu sıcak tutan tüylerinden kurtulmaya başladı bile.

Bebeğiniz gebeliğin 30. haftasında hıçkırır gibi aksiyonlar yapabilir. Bunun nedeni doğacak bebeğiniz dış ortamda nefes almak için hazırlanıyor.

Anne adayı bebeğim sağlıklı mı değil mi diye gün boyu düşünüyor. Bunu kontrol etmek için doktora gittikten sonra sizlerinde yapabileceği bir görev öneriyoruz. Bu görev bebeğinizin gün içinde hareketlerini saymak. Bebek siz uyanık olduğunuz saatlerde günlük 10 kez hareket ediyorsa onun sağlığı bakımından iyi bir durumdur. Yemek yedikten 30 dk sonra gürültüsüz bir ortama gidin ve bebeğinizin hareketlerini sayın. En az 2 yada 3 defa hareket etmesi durumunun iyi olduğunun işaretidir.

Gebeliğin 30. haftasında anne adayında ki değişiklikler

Bu haftalarda, uyku problemi yaşayabilir ve biraz yorgunluk hissi duyabilirsiniz . Ek olarak biraz da sakar hareketler yapabilirsiniz. Ama bu durum anormal bir durum değil merak etmeyin. Yanlızca kilo artışınız değil, bu arada karnınızdaki aşırı ağırlık da dengenizi bozuyor ve gebelik hormonları yardımıyla eklemleriniz gevşediğinden dolayı sakar ve yorgun olabilirsiniz.

Tuvalet ihtiyacınız 30. haftada artabilir. Bebeğiniz büyüdükçe idrar kesesine baskı yapmaktadır. Baskıdan dolayı idrar keseniz fazla idrar tutamayacak ve sürekli tuvalet ihtiyacı hissedeceksiniz. İdrar yollarında oluşacak enfeksiyon risklerini engellemek maksadıyla tuvalete girdiğinizde idrar kesenizi tamamıyla boşaltmaya çalışın.

Rahmin önemli damarlara baskı yapması neticesinde oluşan varisler sizi oldukça rahatsız edebilir. Kendinizi kötü hissedebilirsiniz. Ama merak etmeyin doğum bittikten sonra varislerden eser kalmayacaktır. Çok az durumlarda varisler kalıcı olabilir. Eğer varislerin kalıcı olmasını istemiyorsanız kilonuza dikkat edin ve yatarken ayaklarınızı belinizden daha yükseğe kaldırarak istirahat edin.

Hamileliğiniz ile birlikte yatış şeklinizi bulmakta zorlaştı. Eskisi gibi yüz üstü yatmanız mümkün değil. Sırt üstü yatan anne adaylarıda gecenin bi vaktinde nefes almakta zorlandıklarını söylüyorlar. Hamileliğin 30. haftasında en uygun yatış pozisyonu sol tarafınıza yatmaktır. Bu yatış pozisyonu hem bebeğinize daha fazla oksijen ve kan iletilmesini sağlayacak hemde sizin kan akışınızı dengeleyecektir.