Gebelikte 36. Hafta
Gebeliğin 36. haftasında bebeğin gelişimi, boyu ve kilosu
Bebeğiniz hızla kilo almaya devam ediyor boyunda pek bir değişiklik yok fakat kilosu hakkında bunu söyleyemeyiz. Bebeğinizin kilosu tam 2750 gr'a kadar ulaştı. Boyu ise 45-50 cm arasındadır. Kilosu ve boyu iyice büyüdüğü için artık doğum pozisyonunu almış olmalıdır. Nadir olarak bu haftadan sonra posizyonu değişebilir. Eğer bebeğinizin pozisyonu baş aşağı değilse doktorunuz ile doğum şeklini konuşunuz.
Bebeğinizin yanakları gebeliğin bu haftasından itibaren makas almak için uygun tombiş tombiş olacaktır. Çünkü yüz kısmında yağ depolanmaya başlandı ve bu yüzden yüzündeki buruşukluklarda yok olur. Dudaklarıda gelişimini tamamlayarak sertleşecek. Meme emme kaslarıda hazırdır. Artık doğuma hazırız. Organlarının büyük çoğunluğu gelişimini tamamladı.
Gebeliğin 36. haftasında yağ depolanması dirsek ile dizlerde hızlanıyor. Bu hafta bilek ve boyunda da yağ depolandığını akıldan çıkarmamak gerekli. Bebeğin diş etleri de gelişimini tamamladı ve bundan sonra daha serttir.
Doğacak bebeğinizin kafatası yumuşaktır. Bu durum doğum sırasında anne rahminden kolay geçmesi bakımından son derece mühimdir. Eğer dikkat ederseniz bebeğinizin kafasının üstü açıktır bu bebeğinizin beyninin hala geliştiğinin işaretidir. Bebek dünyaya geldikten 1 yıl sonraya dek bebeğin bıngıldak kapanmayacak ve bu şekilde bebeğin beyni gelişmeye devam edecektir.
Bebeğinizin başı doğum kanalına girmeye başladığı için sivrileşebilir ve deforme olabilir. Hatta bu deformasyon doğum sırasında artabilir. Ama merak etmeyin doğumdan bir kaç gün sonra herşey normale dönecektir.
Bebeğin hamileliğin bu haftasında bağışıklık sistemi neredeyse bitmiş durumdadır. Dünyaya geldiğinde hastalıklar ve mikroplar ile baş edebilir durumdadır.
Gebeliğin 36. haftasında anne adayındaki değişiklikler
Bebek vücudunuzu epeyce bir sıkıştırdığı için eskisi gibi yemek yiyemeyebilirsiniz. Bu konuda size tavsiyemiz az ama sık öğünler yemeniz. Böylece size gerekli olan enerji miktarını sağlamış olacaksınız.
Bebeğin mesanenize yaptığı baskı sebebiyle idrara çıkma sıklığınız artabilir. Bebeğin başının aşağı inmesi nedeniyle kasıklarınızda ağrı artabilir. Nefes alıp vermeniz bu haftadan itibaren düzene girecektir. Çünkü karın aşağıya doğru indiğinden akciğerlere yapılan baskı azalmıştır.
Gerçek doğum sancılarından farklı olarak yalancı doğum sancıları hissedebilirsiniz. Yalancı doğum sancılarının düzeni yoktur ve pek şiddetli değillerdir.
Amniyotik sıvının suyunuz ile birlikte geldiğini düşünüyorsanız veya vajinanızda kanama mevcutsa zaman kaybetmeden hemen bir hekime danışınız. Ayrıca bebeğinizin hareketlerinde azalma ve aşırı karın ağrılarınız varsa da hekime gitmeyi ihmal etmeyiniz.
Anne adayları deodorant ve parfüm kullanma konusunda oldukça hassastırlar. Bebeklerine zarar verebileceği düşüncesine kapılırlar. Eğer aşırıya kaçmadan kaliteli ürünler kullanırsanız bu konuda pek bir sıkıntı yaşamayabilirsiniz.