Bebeğe 1 yaşından önce verilen tuz, erken yaşta hipertansiyon hastası olmasına neden olabilir!

Bebeklerin yiyeceklerine ekstra tuz eklenir mi ?

Bebeklerin 1 yaşını doldurana kadar ekstra tuza ihtiyaçları yoktur. Bebekler 6. ayına kadar almaları gereken tuz miktarını annelerinin sütünden sağlarlar. 6. aydan sonra anne sütünün yanı sıra ek gıdaya geçen bebekler içinse yemiş oldukları besinlerin içinde yer alan tuz miktarı onların ihtiyacını karşılayacaktır. Bunların dışında ekstra olarak minik bebeğinizin yemeğine katacağınız tuz yarardan daha çok zarara neden olacaktır. Tuzsuz yemek yemediği için bebeğinizin yemeklerine tuz ilave ediyorsanız çok büyük hata yapıyorsunuz. Bazı yemeklerin tadı size göre tuzsuz gelebilir ancak bebekler o yemeğin tadının tuzsuz olup olmadığını bilmedikleri için kabul etmeleri gerekir. Aklınızdan çıkartmamanız gereken bir diğer konuda fazla tuz bebeklerde böbrek sorunları ve yüksek kan basıncı gibi problemlere sebep olabilir.

Fazla tuzun bebeğe zararları

Bebeklerin tüketmiş olduğu besin değerlerinin dengeli bir şekilde olması, sağlıklarını korumaları açısından son derece önemlidir. Yetişkin kişilerin böbreklerine göre oldukça hassas böbrek yapısına sahip olan bebekler aşırı tuzu sindirme konusunda oldukça fazla problem yaşamalarından dolayı ciddi böbrek sorunlarıyla karşılaşabilirler. Hatta bu sorunlar ciddi beyin hasarlarına yol açabilir. Bu yüzden anne sütü ve mamaların içinde bulunan tuzların bebekler için yeterli olduğunu ve 1 yaşına kadar ekstra tuza ihtiyaçlarının olmadığını bilmemiz gerekir.

Bebeklerin günlük alması gereken tuz miktarı

1 yaşına gelmemiş bebeklerin günlük olarak alması gereken tuz miktarı 1/2 çay kaşığından (1000mg) daha azdır. Önemli sağlık otoritesi olan Amerikan Kalp Vakfı ve Amerikan Pediatri Akademisi'nin önermiş olduğu günlük tuz alım miktarı;

  • 1 ile 3 yaşındaki çocuklar için 1500mg'den az
  • 4 ile 8 yaş arasındaki çocuklarda ise 1900mg'nin altında

olması gerekir.

Tuz oranı bakımından tehlikeli olan yiyecekler

Özellikle 1 yaşından küçük bebeklere yetişkinlerin yemiş olduğu gıdalardan vermemeye özen göstermek gerekir. Bisküvi, işlenmiş et, hazır çorbalar, pastırma ve pizza gibi yüksek tuz oranına sahip gıdalar bebeğiniz için tehlikeli olacaktır.