Bayanların vücut yapısı erkeklere nazaran kilo almaya daha elverişlidir.

Hayatları boyunca bu değişmez. Adet görülmeye başlanıldığı andan itibaren vücudun hormon dengesinde değişimler meydana gelir. Her adet dönemi geldiğinde hormonların değişimine bağlı vücutta şişkinlikler, ödem sorunu ve iştah açılması başlar. Bu değişimler menopoz dönemine kadar devam eder.

Bir bayanın hayatı boyunca 2 gebelik geçirdiğini göz önünde bulundurursak bu ortalama 10'ar kilodan 20 kilo ek olarak kendi kilosunun üzerine ilave edilmiş olur. Ardından lohusalık döneminde de çevreden süt olsun ye baskıları ile alınan 5 kiloyuda eklersek 20'li yaşlarda iken 50 kiloda olan bir bayan 30'lu yaşlara geldiğinde 80 kiloya ulaşabilir. Daha bu kilolardan kurtulamamışken birde menopoz dönemi başlar ve metabolizmada ki yavaşlama sebebiyle 15 kiloda oradan eklenirse 100'lü kilolara yaklaşacaksınız demektir.

Kadınların yaşamları boyunca geçirdikleri evreler (gebelik, lohusalık, menopoz) kilo almaları için büyük risk taşımaktadır. Bu dönemlerde bulunan bayanların yemek alışkanlıklarında daha da dikkatli davranmaları gereklidir. Gebelik ve lohusalık dönemlerinde bir canlıya bakma sorumluluğunun annede baskın olması nedeniyle kilo  almamak zordur.

Lohusalık dönemi bir anne için tarif edilemez duyguların yaşandığı bir dönemdir. Artık annelik duygusunu yaşamaya başlar. Canından bir parçaya bakmak kadının günlük yaşantısını tümden değiştirir. Bebeğinin ihtiyaçlarını giderebilmek için sürekli hazır haldedir. Uyutulması ve altının alınması ile başkaları ilgilense de doyurulması tamamı ile annesine aittir. Bebeğinin karnının tam olarak doyduğundan emin olmayan anne acaba sütüm mü yetersiz diye kendini suçlu hisseder. Daha çok süt oluşumu için çeşitli arayışlar içine girer.

Lohusalık döneminde bebeğine daha fazla süt verebilme açısından çeşitli yiyecekler tavsiye edilir. Bunları tüketmeye başlayan anne belki de gebeliğine nazaran daha fazla kilo alabilir. Halkımızın tavsiyelerinde şekerli şeylerin süt yaptığı söylenir ancak bu yanlış bir bilgidir sütü yapan şekerli yiyicekler değil su'dur. Şekerli yiyeceklerin tüketiminden sonra içi yanan anne su içme ihtiyacı duyar ve bol miktarda su içer böylece süt salgılanmasında artma gözlenir. Lohusa şerbetleri meyve sularına oranla daha kalori içerir. Bir küçük çay bardağı cevizli lohusa şerbeti tüketimi yaklaşık 4 dilim ekmeğe eş değerdir. Süt oluşacağına inanarak günde 3 bardak içilen lohusa şerbeti yaklaşık 10-12 dilim ekmeğe eşittir. Diğer yandan yenilen yemekler de eklenirse şişmanlık kaçınılmaz hale gelir.

Lohusalık döneminde metabolizma hızı artar. Günlük harcanan enerjiye ek olarak, süt üretimi ile ortalama 300 kalorilik fazladan enerji harcanır. Bu durum ortalama 1-1 buçuk saat spor yapmaya eşittir. Lohusalık döneminde dengeli ve düzenli beslenme programı uygulanırsa fazla kilolardan zaman geçmeden kurtulmak mümkün.

Lohusalık döneminde sütü etkilememek için düşük kaloride diyetler yapılmamalı, az beslenilmemelidir. Buna uyulmadığı taktirde annede yorgunluk, diş ağrıları, kemik erimesi, süt azalması, saç dökülmesi gibi problemler ortaya çıkabilir. Bunlara ek olarak bebeğin gelişiminde de olumsuzluklar olur.

Lohusalıkta beslenme tamamen anneye özel olmalıdır. Bu hazırlama aşamasında annenin hamileliğinin başlangıcında olan kilosu, yaşı, vücut yağ oranı gün içeriside ki fiziksel aktiviteleri göz önünde bulundurulmalıdır.

Kilo verme ve bol süt üretebilme önerileri

* Süt arttıran çay

Malzemeler

2 tatlı kaşığı ısırgan,
2 tatlı kaşığı rezene,
2 tatlı kaşığı anason
2 tatlı kaşığı tane kimyon

Hazırlanışı

Bu bitkileri karıştırın ve her yemekten önce demleyip yemek yiyene kadar dinlendirin 1 fincan taze olarak tüketin.

* En iyi süt kaynağının su olduğunu belirtmiştik. Su gibi süt yapma da sebzelerinde rolü büyüktür. Bol miktarda az yağlı salata çeşitleri ve sebze yemekleri tercih edin. Yoğurt, süt, ayran, et, balık ve yumurta yemeyi ihmal etmeyin. Yemeklerle beraber 2'şer bardak su için. Yemeklerin üstüne meyve ve bitki çaylarını da taze olarak  (poşetli çaylardan değil kurutulmuş olanlardan) demleyip için.

* Genelde sporun lohusalık döneminde sütü azalttığı söylenir bu tamamen yanlış bir yaklaşımdır. Yüzme ve yürüyüş lohusalık dönemi için ideal sporlardır. Ancak sporların ardından bol bol su tüketmeyi unutmamak önemlidir.

* Gece süt vermeye kalktığını zaman açlık hissedebilirsiniz ancak bu saatte yediğiniz herşey depolanır o yüzden gece saatleri en tehlikeli saatlerdir. Açlığınızı yapıştırabilmek için su içebilirsiniz oda yeterli gelmiyorsa bir bardak az yağlı süt tercih edin.

* Bu dönemde herkesin söylediğini dinlemeyin hamur işleri, şerbetler gibi çok kalorili yiyecekler sütü arttırmak yerine kilo almanızı sağlar.