

Dedikodu... Bir kadın, komşularından birisi hakkında bir dedik...
200 Adımda Çocuk Yetiştir... Çocuk yetiştirmek insan inşa etmektir. Bu nedenle ...
ANNELER VE ANNE ADAYLARI!... Arçelik’in gözünde tüm anneler kraliçedir....
Çocuklarınızın Sağlıklı G... Çocuklar, büyüme ve gelişimlerinin büyük bölümünü ...
Kalbi durdu doğum yapınca... Mucize Anne Kalbi durdu doğum yapınca Hayata döndü...
31 haftalık bebek anne ka... 31 haftalık bebek anne karnından sanki çıkmak isti...
Tik genelde yüz kaslarında görülür. Çeşitli şekillerde gözlenebilir. Örneğin; göz kırpma, burun oynatma, kaş kaldırma, ağız kenarının çekilmesi, baş veya omuz oynatma biçiminde ortaya çıkması olağandır. Bunların yanı sıra boğaz temizleme, burun çekme gibi belirtilerde görülebilir. Tikler yer ve biçim değişikliği gösterebilir. Ama zamanla belli bir kasa yerleşerek orada kalır.
Tik (seyirci) erkek çocuklarında daha sık görülür. Gerginlik yaşamak ile ortaya çıkar. Genel tedirginlik ile bunaltı ve kaygı esnasında belirli bir kasın kasılmasıyla ortaya çıkmaya başlar. Kekemelikte olduğu gibi tik oluşması ile de çocuğun psikolojik durumu yakından etkilidir. Genellikle korku, aşırı heyecan ve ürkme yaratan olaylar Tik'in ortaya çıkma sebepleridir. Kekemedeki kuralcı aileler gibi tik sorunu yaşayan çocuklarında büyük çoğunluğu aile kısıtlamaları yüzünden bu durumla karşılaşır. Sıkı denetlenen bir çocuk bir olaya tepki verirken tik geliştirebilir. Yüze vurulmuş olan bir tokat veya çocuğun tanık olduğu üzücü olay ve buna benzer durumlar tetiği çeken en büyük etken olabilirler. Şiddet gören bir çocuk yediği tokat ardından göz kırpma eylemi gerçekleştirmeye başlar ve şiddet bir kaç kez tekrarlandığında çocuk üzerinde kalıcı etki bırakmaya başlar. Çocuk her türlü heyecan veya korku anında göz kırpma eylemi ile gelen tehlikelerden korunmaya çalışır.
Kekemelikte olduğu gibi tikte de ortam içinde farkedilmeye başlandıkça artış meydana gelir. Bazen birden belirip kısa sürede geçenlerine de rastlanabilir. Ancak çocuğa sık sık kaşını gözünü oynatmaması için uyarı yapılırsa bu ters tepki verir. Bu uyarılar sonucu azalma olacağını umut eden aile daha da artış gösterdiği farkına varabilir. Çocuk kısa süreliğine istem dışı gerçekleşen bu olayı engelleyebilir. Ama buna kendini zorlamaya çalışırsa gerginlik ve iç sıkıntıları olur.
Tikler genellikle geçicidir. Ergenlik döneminden önce yok olurlar ama yetişkinlik dönemine kadar devam edenlerin artık geçme ihtimalleri yoktur. Önlemi erken almak açısından farkedildiği an çocuk ruh hekiminden yardım almak önemlidir.