Gebeliğin 39. haftasına girdiyseniz doğumunuz çok yaklaştı demektir. Hatta her an doğum yapabilirsiniz tedbirli olmanız gerekli.

Gebeliğin 39. haftasında bebeklerde meydana gelen gelişmeler

Bebeğiniz gebeliğin bu son günlerinde ağırlığı 3 ile 3.5 kilogram seviyelerine çıktı. Boyuda 50 cm'i geçerek 55 cm civarlarında. Artık doğum için hazırdır. Eğer bebeğiniz erkek ise doğduğunda kızlara nazaran daha kilolu olabilir.

Hamileliğin bu haftasında bebeğinizin tüm organlarının gelişimi tamamlandığı için kilo artışından farklı olarak pek bir gelişme yoktur.

Göbek kordonunun büyüklüğüde oldukça fazladır. Bebeğiniz ve göbek kordonu için rahimde bulunan yer az olduğundan dolayı göbek kordonunun bebeğinize dolanma ihtimali vardır. Doğum yaklaştığı için bebeğiniz doğuma hazırlık olarak gün boyu uyuyabilir. Bebeklerin %90 'ı doğum pozisyonundadır. Yani başı aşağıda poposu yukarıya doğrudur. Eğer bebeğiniz ters pozisyonda ise hekiminiz alternatif doğum konusunda sizi bilgilendirmiş olmalı.

Artık akciğerleri dünyaya uyum sağlayacak kadar gelişmiştir. Bebeğinizin bağışıklık sistemi tam olarak gelişmediği için anneden geçen antikorlar yardımıyla dış dünyadaki enfeksiyonlara karşı koyabilecektir. Doğumdan sonra 6 aylık bir süre içinde bağışıklık sistemide gelişimini tamamlayacaktır.

Gebeliğin 39. haftasında anne adayındaki değişiklikler

Gebeliğin bu haftasında mide yanmalarınız ve kabızlık maksimum seviyede olabilir. Ama sakın üzülmeyin doğum yaklaştı doğumdan sonra mide yanmalarınız ve kabızlık kısa bir süre içinde yok olacaktır. Bu konuda size tavsiyemiz bol miktarda sıvı ve lifli besinler tüketmeniz.

Anne adayları gebeliğin bu haftalarında kendilerini daha ağır ve yorgun hissedebilirler. Bebeğiniz doğum kanalına girdiği için ağırlık merkeziniz değişti. Bu nedenle denge kurmakta biraz zorlanabilirsiniz. Merdiven çıkarken veya inerken, duş alırken kaygan zeminlerde çok dikkat etmelisiniz.

Mesanenize yapılan baskı artabilir. Çünkü bebeğiniz doğum kanalına yerleşiyor ve rahim ağzınız yavaş yavaş doğum için açılıyor. Sık sık idrara çıkabilirsiniz. Ani bir şekilde rahminizden bol miktarda sıvı gelirse amniyon kesesi yırtılmış olabilir ve doğum geldi demektir. Bazı anne adaylarında ise azar azar amniyon sıvısı gelebilir. Amniyon sıvısının gelmesi ile birlikte, rahminizde düzenli kasılmalar ve bebeğinizin hareketlerinde azalma hissediyorsanız hemen doktora haber vermelisiniz.

Eğer sezaryen olacaksanız büyük ihtimal bu hafta randevu almış olmalısınız. Normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda (bebeğiniz ters pozisyonda olması, bebeğin çok iri olması, anne adayının çatısının doğum için uygun olmaması gibi) doğum sancıları gelmeden sezaryen yapılmalıdır.