Gebeliğin bu haftasında dünyaya gelen bebekler artık erken doğum olarak değil normal doğum olarak nitelendirilir.

Gebeliğin 37. haftasında bebekte meydana gelen değişiklikler, ağırlığı ve boyu

Bebeğinizin gebeliğin bu haftasında boyu baş-popo arası 35 cm, baş-ayakları arası yani tam boyu 50 cm civarındadır. Kilosu ise artık 3 kg ulaşmış durumdadır. Verdiğimiz bu değerlerin ortalama değerler olduğu ve bebekten bebeğe değişeceğini kesinlikle unutmayınız. Daha az veya çok olması bebeğinizin sağlıksız olduğu anlamına gelmemektedir.

Bebeğiniz bu haftadan itibaren her an dünyaya gelebilir. Ama gelişimi daha tamamlanmamıştır. Dünyaya geldikten sonra bile gelişmesi devam edecektir. Ancak yağ depolanması önceki haftalara nazaran daha azdır günlük ortalama 30-40 gr arası kilo alabilir. Bebeğiniz bu hafta itibarıyla artık dünyaya gelmeye hazırdır. Fakat kalacağı fazla 1 gün onun için faydalı olacaktır.

Beyin hücreleri ve sinir sistemi son hız gelişimini sürdürüyor. El ve ayak kordinasyonu gelişti. Birşeyler kavrayabilir ve bırakabilir. Saçları uzun bir şekilde dünyaya gelirse şaşırmayın. Fakat saç rengi sizinkine veya babanınkine benzemezse telaş yapmayın farklı olabilir. Hatta hiç saçsız bir kaç tüy ile doğan bebeklerde vardır. Bunların hepsi normaldir.

Amniyon sıvısına nazaran bedeni arttığı için hareketlerinde kısıtlama olacaktır. Bu nedenle hareketlerinde azalma olabilir. Fakat tamamen hareketsiz kalması mümkün değildir. Bu gibi durumda hemen doktorunuza başvurunuz.

Gebeliğin 37. haftasında anne adayındaki değişiklikler

Gebeliğin sonlarına yaklaştığınız bu haftada rahminizi koruyan nişan adı verilen tıkaç düşebilir. Bu tıkaç kişiden kişiye göre bazen doğumdan 1-2 hafta veya doğumdan 1 saat öncede gelebilir. Bu tıkaç sarı kıvamlı bir akıntıdır. Bazen içinde çok az kanla birlikte gelebilir. Rahminiz artık doğuma hazırlandığında bu nişan rahminizin ağzından gidecektir.

İlk annelik duygusunu tadacak anneler doğumun başlayıp başlamadığını anlayamamaktan korkarlar. Hastaneye yetişmeden yolda doğuracaklarını sanırlar. Telaş yapmanıza gerek yok. Çünkü doğumun gerçekleşmesi için rahim ağzının 10 santim kadar açılması gereklidir. Sancılarınız gelmeye başladığında 1 saat içinde rahminizin ağzı yaklaşık 1 santim kadar açılmış olur. O yüzden ilk doğum yapan anneler için rahminin tam açılması ortalama 10 saat sürmektedir. Bu yüzden yolda veya evde doğurma gibi bir ihtimaliniz pek yoktur.

Artık bu hafta itibari ile ev işlerindede izne ayrılmanız gerekli. Kendinizi fazla yormamalısınız. Bu hafta yapabileceğiniz en iyi etkinliklerden biri doğum çantanızı hazırlamak olabilir. Doğum sancıları başladığında telaşa kapıldığınız için ne alacağınızı karıştırabilirsiniz. Doğumdan önce doğum çantası hazırlamak size inanılmaz kolaylık sağlayacaktır.

Geceleri uykularınızda ciddi azalmalar olabilir. Bu yüzden fırsat buldukça gün içindede uyumaya çalışın. Doğum ile ilgili telaşınız varsa bunu sevdiklerinizle paylaşarak rahatlayın. Hiç birşeyi içinize atmayın. Bu hem sizi hemde doğumunuzu etkileyebilir.