Gebeliğinizin son ayına doğru emin adımlarla gidiyorsunuz. 40. haftaya şunun şurasında tam 5 haftanız kalıyor.

Gebeliğin 35. haftasında bebeğinizdeki değişiklikler, boyu ve kilosu

Minik yavrunuz artık hızla büyüyor boyu 48-50 cm'lere kadar uzadı. Kilosu ise hiçte hafife alacak kadar değil tam 2.5 kilogram.

Gebeliğin 35. haftasında bebeğin beyin kısmı oldukça yoğun bir gelişme sürecine girecektir. Bebeğin beyin bağlantıları daha da gelişerek doğum bittikten sonra uyaranları algılamak amacı ile bütün bağlantılar mükemmel biçimde hazırlıklı olacaktır. Bebeğin beyinsel gelişimini desteklemek isterseniz eğer, Omega 3 ve DHA bakımından zengin olan ton balığı ve somon balığı gibi yağlı olan balıkları tüketmeyi aklınızdan çıkarmayın.

Bebeğiniz bu haftadan sonra pek fazla yuvarlanma tarzı hareketler yapamayacaktır. Çünkü büyüdüğü ve geliştiği için önceki haftalarda olduğu kadar yeterli alanı kalmadı. Ama bu durum hareketlerinde azalma olacağına anlamına gelmez. Hala tekme ve yumrukları iyi çalışıyor. Eğer karnınızda sessizlik ve hareketsizlik hissederseniz hiç tereddüt etmeden hekiminize danışabilirsiniz.

Hamileliğin Otuzbeşinci haftasında bebeğinizin elleri ve ayakları biriken yağların etkisi ile tombik tombik olmaya başladı.

Gebeliğin bu haftasında erken doğum olması durumunda sorun yaşanma ihtimali oldukça düşüktür. Rahat olabilirsiniz. Çünkü bebeğinizin soluk alıp vermesini sağlayacak akciğerleri ve diğer iç organları büyük olasılıkla gelişimini tamamladı.

Gebeliğin 35. haftasında anne adayındaki değişiklikler ve tavsiyeler

Rahminizin içinde bulunan amniyon sıvısının çok az miktarda kaldığı gözlenebilir. Genişleyen ve büyüyen rahminizin iç organlara yaptığı baskı nedeniyle sürekli idrar ihtiyacınız gelebilir. Doğuma kadar sıklıkla yaşayacağınız diğer sorunlar ise mide yanmaları, aşırı gaz ve hazımsızlıktır.

Gebeliğin 35. haftasında kalbinizin teklediğini veya oldukça seri attığı hissini duyabilirsiniz. Bunun nedeni ise büyük kan damarlarının yerlerinin değişmesi ve kalbin üzerindeki yükün artmasından kaynaklandığı bilinir. Bu olası bir durumdur telaş etmenize gerek yoktur. Ancak nefes alıp verme sırasında göğsünüzde sıkışma veya ağrılar varsa hekime gitmeniz tavsiye edilir.

35. hafta ve sonraki haftalarda her hafta hekiminizi ziyaret etmeniz gerekmektedir. 35 ile 37 haftalar içinde hekiminiz vajinal ve rektal kültür incelemesi uygulayacaktır. Bu inceleme B sınıfı streptokokları muayene için uygulanmaktadır. Bu tür bakteriler yetişkin insanlarda pek zararlı değildir. Fakat doğum esnasında bebeğinize bulaştığında kan enfeksiyonları, menenjit ya da akciğer iltihabına yol açabilir. Gebelerin Yüzde 10 ile 30'luk bölümünde rastlanan bu bakterinin tespiti bu sebeple son derece mühimdir. Şayet tanı konulursa doğum esnasında yapılmış olan antibiyotik iğnesi yardımıyla bebeğe bulaşma tehlikesi neredeyse yok denecek kadar indirilmektedir.

Doğacak bebeğiniz dünyaya geldikten sonra neler yiyebileceğinizi iyi planlayın. Eğer saklanması mümkün yiyecekler ise yapıp buzdolabında saklayabilirsiniz. Çünkü bebeğiniz ile eve geldiğinizde şayet yiyecek yapacak biri yok ise bebekle ilgilenmekten size pek vakit kalmayacaktır.