Sizi gebelik anına hazırlayan Braxton-Hicks kasılmaları adı verilen ön kasılmalar 34. haftadan sonra biraz artabilir.

Gebeliğin 34. haftasında bebeğinizdeki gelişmeler, boyu ve kilosu

Bebeğinizin bu haftaki baş ile popu arası uzunluğu 32 cm, baş ile ayakları arası toplam uzunluğu ise 48 cm civarındadır. Kilosu ise hızla büyüyerek 2 ile 2.1 kg arasındadır. Önceki haftalarda tahmini 80-100 gram alan bebeğiniz bu haftadan sonralarda haftalık tahmini 200 gram alacaktır. Hızla büyüyen bebeğinizin yeri azaldığı için doğum pozisyonunu almış olması gerekir.

Bebeğinizin minicik merkezi sinir sistemi tam olarak gelişmesini tamamlamadı ama hızla olgunlaşmasını sürdürüyor. Fakat akciğerleri geleceği dünyada soluk alıp vermesi için hazır durumda. Bu durum sizi sevindirmeli çünkü yapılan araştırmalar sonucu bu haftadan sonra erken doğum olsa bile büyük ihtimal bebeğinizin yaşaması veya ilerde bir sorununun olmama ihtimali büyüktür.

Erkek bebek sahibi olacaksınız bebeğinizin testisleri karnından aşağıya doğru inmiş olmalıdır. Eğer bebeğinizin testisleri doğum sırasında aşağı inmediyse telaş yapmanıza gerek yok. Bu gibi durumlarda bebeğiniz 1 yılını doldurmadan testislerinin aşağıya indiğini göreceksiniz. Erkek bebeklerin ve kız bebeklerin doğum sırasında kasıklarının şişkin ve toplu olması normal bir durumdur. 1 veya 2 hafta içinde bebeğinizin herşeyi yerli yerine oturacaktır.

Doğacak bebeğiniz gebeliğin bu haftalarında gözlerini kolay bir biçimde açarak kapatabilmekte, size göz kırpmakta, gözlerini yuvarlayabilmekte ve odaklama denemeleri yaparak anne karnının tadını çıkarmaktadır.

Gebeliğin 34. haftasında anne adayındaki değişiklikler ve tavsiyeler

Hamileliğin 34. haftasında bazı durumlarda nefes almakta zorlanabilirsiniz. Bebeğiniz daha leğen kemiğine düşmedi, karnınızın üstünde olduğu için diyafram ve akciğerinize baskı yapmakta. Bu durum karnınızın üstündeki organlarda aşırı baskı oluşturmaktadır. Üst üste koyulmuş yastıklar ile yatmak sizi daha rahatlatabilir. Bu haftalarda dik durmaya özen gösteriniz.

Gebeliğin diğer haftalarına nazaran bu hafta hazımsızlık ve reflü belirtileriniz aratabilir. Gün içinde büyük öğünler şeklinde değil öğünleri bölerek 6 veya 7 defa küçük öğünler tüketin. Kısacası sık aralıklarda azar azar yiyin. Tat ve koku konusunda kendinize kısıtlama getirmeyin. Doğacak bebeğiniz amniyon sıvısı yardımıyla sizin yediğiniz besinlerin tatlarını algılar ve bu durum ilerde büyüdüğünde farklı besinler tüketmesine doğrudan etkili olabilir.

Rahminizin büyümesi ve ağırlığının artması nedeniyle meydana gelen belinizde ağrı, kasıklarınızda ağrı, midenizde yanma reflü, bacaklarınızda meydana gelen şişlik gibi bunlara benzer şikayetlere ek olarak hareket ederken zorluk çekme, uyuyamama gibi sorunlarda eklenmiştir. Bu durumlara rağmen kesinlikle haraketsiz bir gün geçirmemelisiniz. Özel durumlar ( ikiz veya üçüz gibi çoğul hamilelikler , doğumun erken olma riski ) istisnadır. Eğer imkanınız varsa yüzmek en iyi hamile sporlarından biridir. Yüzme imkanınız yoksa hafif yürüyüşler yapmanız önerilir. Kesinlikle yatmaya 1 saar kala yemek yememeniz, ağır besinler tüketmemeniz, kafeinli ve asitli içecekler içmemeniz tavsiye edilir. Yatmadan önce bir duş almak gebelik döneminde sizi rahatlatabilir.

Kış veya sonbahar aylarında herkes üşürken titrerken siz sıcacıksınız. Çünkü hamileliğin etkisiyle sizin vücut ısınız diğerlerinden bir kaç derece fazladır. Eğer bu ısıyı merak ediyorsanız elinizi karnınızın üstüne koyun.