Gebelikte 29. Hafta
Gebeliğin 29. haftasında bebeğinizdeki değişiklikler, boyu, kilosu
Bebeğiniz hamileliğinizin bu haftasında yaklaşık olarak 39 cm uzunluğuna ulaştı. Ağırlığı ise 1.1 ile 1.2 kg arasında olabilir.
Bebeğiniz her geçen gün büyüdükçe rahminiz gerginleşecek böylece bebeğinizin hareketlerini daha belirgin hissedeceksiniz. Hareketleri, bebeğinizin kas yapısı geliştiği için daha kuvvetli olabilir.
Bu haftadaki önemli bir gelişme bebeğinizin bağışıklık sistemidir. Eskiden sizin yardımınız ile kontrol edilen bağışıklık sistemi artık kendi başına savunacak bebeğinizin vücudunu. Doğduğunda bağışıklık sistemi onu ne kadar korusada anne sütündeki antikorlarda onu birçok hastalık ve virüslerden korumaktadır.
Bebeğinizin beyni bundan sonra vücut ısısı, solunum gibi hayati vakaları kontrol altına alabilecek kadar gelişmesini sağlamıştır. Bebeğiniz tat, ışık gibi duyularıda artık anlayabilecek duruma gelmiştir. Ancak amniyon sıvısı içersinde olduğu için algılaması dışarıdaki bebeklere nazaran biraz daha kısıtlıdır. Işık hüzmesi gördüğü zaman kafasını oraya çevirebilir.
Bebeğiniz bu hafta oldukça hareketlidir. Hareketli olduğundan dolayı yönünü kestirmek çok zordur. Doktorunuza sorsanız bile kesin birşey diyemiyebilir.
Gebeliğin 29. haftasında anne adayındaki değişmeler
Parmağınızda hala yüzüğünüz varsa çıkarmanızı tavsiye ederiz çünkü bu haftadan sonra elleriniz fazlasıyla şişecektir. Eğer bu şişmeler aşırı olduysa doktora gitmelisiniz.
Midenizde yanma ve kabızlık problemleriniz tekrar geri gelebilir. Gebelik hormonu olan protesteron midenizin sıkı kaslarınızı gevşetir ve sindirim düzeninin yavaşlamasına sebep olabilmektedir. Bu durum sizin gazlı olmanıza ve kabızlık çekmenize sebep olacaktır. Bilhassa ağır yemek tükettiyseniz sindirim sorunu kaçınılmaz olacaktır.
Rahminiz büyüdükçe hemeroit sorununuz olabilir. Rektumda bulunan kan damarlarının şişmesi gebelikte son derece fazla görülür. Neyse ki bu hal doğum bittikten sonra geçer. Çok acı hissediyorsanız hemeroit bulunan kısma soğuk kompres ve merhem tatbik edin. Çok fazla ayakta kalıp, oturmak tavsiye edilmez.
En iyi yatış şekli sol tarafınıza doğru yatmanızdır. Bu şekilde hem siz hemde bebeğiniz daha rahat edeceksiniz. Bebeğinize oksijen daha fazla gidecektir.
Memeleriniz ağırlaşmakta ve yoğunluk kazanmaktadır. Göğüslerinizde genişleyen damarları gözle görebilirsiniz. Ayrıca meme uçlarınız koyulaşmasını sürdürmekte. Göğüsleriniz bebeğinizi emzirmeye hazırlanıyor.
Gebelikte 29. Hafta Resimleri
Gebelikte-29.-Hafta-b5_95373.jpg
Gebelikte-29.-Hafta-6d_416cc.jpg
Gebelikte-29.-Hafta-bd_d5a3f.jpg