Hamileliğinizin 28. haftasında son 3 aylık döneme başladınız. Zihniniz ve bedeniniz doğum için son hazırlıklarını yapmaya başladı.

Gebeliğin 28. haftasında bebeğinizde meydana gelen değişiklikler, boyu,kilosu

Bebeğinizin bu haftaki boyu yaklaşık 36 santim. Ağırlığıysa yaklaşık olarak 1100 gram civarlarında. Bebeğiniz gebeliğinizin bu haftasında göz kırpmak için hazırlıklara başladı. Göz kırpmasının yanında gözlerindeki gelişmede son hızıyla devam etmekte yüksek ışıkları hissedip karşılık verebilir.

Akciğerleride dışarıda yaşamını sürdürmek için gelişimini tamamlamaya çalışıyor. Ani bir doğum olduğunda akciğerleri doktorların yardımıyla nefes alıp verebilecek düzeye gelmiştir. Dış aleme hazırlanan bir tek akciğerler değil, cildinin altında yağlar birikerek dışardaki yaşama ayak uydurulmaya çalışılıyor. Ayrıca beyin hücreleride artmış durumda. Beyinde gebeliğin bu haftalarında REM'ler tespit edilebilir. Nedir bu Rem derseniz. İnsanların rüya görmesini sağlayan dalgalardır. Buda demek oluyor ki, bebeğiniz bu haftalarda rüya görmeye başlayabilir.

Bebeğiniz bu haftalarda doğuma en yakın çıkışa doğru (baş kısmı aşağıda) en iyi pozisyonu aramakla meşgul. Sık sık pozisyon değiştirebilir telaş yapmayın. Doğum yaklaştıkça doğru pozisyonu bulacaktır. Ters bebek doğum olasılığı sadece 100 kişiden 4 kişidir. Amniyon sıvısının etkisiyle derisi hala kırışıktır.

Gebeliğin 28. haftasında annemizde meydana gelen değişiklikler

Hamileliğin 28. haftası itibariyle en zor ve sıkıntılı hamilelik dönemi olan son 3 aylık yani üçüncü trimester periyoduna girdiniz. Daha önceki gebelik haftasındaki şikayetlerinizde artmalar görülebilir. Fakat önlenmeyecek şikayetler değillerdir. Doktordan yardım alabilirsiniz.

Karnınızda hamilelik çatlakları oluşmadı ise bu haftalarda hamilelik çatlakları oluşabilir. Ama merak etmeyin doğum bittikten kısa bir süre sonra beyazlaşarak gözükmeyecektir.

Artık eskisi gibi eğilip, çömelemiyorsunuzdur. Çünkü bebeğiniz büyüdüğü için buna izin vermiyor.

Gebelik rahminin büyümesi annemizin midesine baskı yapar. Böylece yemek yedikten sonra yanma ve acı duyabiliriz. Anne adayı yemeğini yedikten 1-2 saat sonra yatmalıdır. Midesini iyice boşalmadan yatarsa mide yanması reflü dahada artabilir. Bu konuyu doktorunuza danışarak yardım alabilirsiniz.

Eğer ortalama ağırlığa sahip biriyseniz. Gebeliğinizin bu haftalarında ortalama toplam 4-5 kilo almış olmanız gerekli. Ama her zaman dediğimiz gibi bu kilo kişiden kişiye değişir biraz altı veya üstü olursa telaşlanmaya gerek yok.

Bu son 3 aylık dönemde her hafta doktorunuza kontrole gitmeniz tavsiye edilir. Doğumdaki olumsuzluğu düşürmek amacıyla kan testleri yapılacak ve bedeninizin doğuma uygun olup olmadığı kontrol edilecektir.

Anne adayları gebeliğin bu son evrelerinde sık sık tansiyonlarını ölçtürmeleri tavsiye edilir. Eğer tansiyonunuz normalden yüksek ise bir hekime danışmanızda fayda var. Çünkü hamileliğin bu zamanlarında sıklıkla halk arasında gebelik zehirlenmesi adı verilen "preeklampsi" ortaya çıkabilir.

Doktorunuz doğum sonrası tehlikeyi en aza indirmek için kan uyuşmazlık testi yaptırabilir. Eğer anne ve baba adayının RH faktörleri uymaz ise korkmanıza gerek yok. Doktorunuzun yapacağı bir iğne ile bu olumsuz durum ortadan kaldırılır.