Doğuma yavaş yavaş yaklaşıyorsunuz. Size vereceğimiz bilgiler ile kendinizi bi nebzede olsa rahat hissedeceksiniz.

Gebeliğin 26. haftasında bebeğinizdeki gelişmeler, boyu, kilosu

Bebeğiniz 1 kilograma doğru yol alıyor. 26. haftada kilosu 850 ile 950 gram arasında olabilir. Doğacak bebeğiniz sanki minik bir paket gibi. Bebeğinizin ayaklarından kafasına kadar boyu tahmini 30 ile 35 cm arasında olmalıdır.

Yağ oluşturma ve depolama hızı arttığı için bebeğinizin ağırlığı şimdikinin 3 katı civarında artacaktır. Oluşan bu yağlar bebeğiniz dünyaya geldikten sonra ilk zamanlarında enerji ve kalori sağlayacak ayrıca onun soğuk havaya karşı direnç sağlamasına katkısı olacaktır.

Haftalardır kapalı olan göz kapakları artık açılmaya başladı. Ancak orada pek göreceği birşey yok sadece göbeğinizin yakınında bir yerlerde parlak bir ışık saptarsa bebeğiniz hareket edebilir. Bebeğiniz dışarsının aydınlık veya karanlık olduğunu saptayabilir.

Bebeğiniz karnınızda nefes alıp verme pratikleri yapmaya başladı. Nefes aldıkça akciğerleri gelişmekte. Buda doğduktan sonraki ilk nefeslerini alması için güzel bir alıştırma.

Kaşları, kirpikleri ve tırnakları gelişmeye devam etmekte. Uyumak için tüm fırsatları değerlendirin çünkü bebeğiniz artık hareketli ve daha biliçli. Canı sıkıldıkça sizi rahatsız edecektir emin olabilirsiniz.

Gebeliğin 26. haftasında anne adayındaki değişimler

Kan hacminiz gebeliğinizin başlangıcından itibaren aşağı yukarı %25 fazlalaştı. Kan hacminiz hamileliğinizin 35. haftasına kadar artmaya devam edecek. Vücudunuzda dolaşan bu fazla kan sebebiyle gün bittiğinde bileklerinizde ve parmaklarınızda şişlik hissedebilirsiniz.

Hamileliğin bu dönemlerinde azda olsa görülen preeklampsi'nin (idrarda gereğinden fazla albümin cinsi proteine rastlanması) erken teşhisi için süper zaman. Preeklampsi genelde gebeliğin son 3 aylık döneminde ortaya çıkmaktadır. Bu dönemde gözlerin bulanık görmesi yada lekeler görülmesi, el ve yüzlerde aşırı şişlik, başınızda ani ve şiddetli geçmek bilmeyen ağrılar ile karın üst bölgesindeki ağrılar preeklampsi'nin belirtileri olabilir. Bir hekime danışmanızda fayda var.

26. haftada da ne yazık ki bağırsak organınızda değişimler sürmekte. Kabızlık problemi sebebiyle tuvalete oldukça fazla zaman ayırmak zorunda kalabilirsiniz. Lif bakımından zengin besinleri tüketmeye ve su içmeye gayret edin. Düzenli bir şekilde egzersiz yapmayı unutmayın. Tam tahıllı besinler tüketin. İşlenmiş gıdalardan uzak durun.

Ağırlık merkezinizin değişmesi ve eklemlerinizin gevşemesi nedeniyle eskisinden daha sakar olabilirsiniz. Denge kurmakta ve birşeyler taşımakta sorunlar yaşarsanız biraz daha dikkat etmenizde fayda var. Ama korkulacak bir durum değil gebelik bittiğinde bu probleminizde bitecektir. Kaygan zeminlerde daha dikkatli olunuz.

Gün içinde yürürken ya da otururken dik bir şekilde durmaya dikkat edin. Uzun süreli ayakta durmak sizin ve bebeğiniz için iyi değildir. Vakit buldukça dinlenmeye çalışın.