Gebelikte 24. Hafta
Gebeliğin 24. haftasında bebekteki değişiklikler, boyu, kilosu
Minik yavrunuz gebeliğin 24. haftasında aşağı yukarı 680 gr'a ulaştı ve boyu aşağı yukarı 30 santim. Herkesin kendinisine özel olan DNA yapısını oluşturan parmak ve ayak izleri oluşmaya başlamıştır.
Doğacak bebeğiniz dışarıdan gelen sesleri duymaya başladı. Sık sık yüksek sesli ortamlarda yer alıyorsanız bu durum bebeğinizin sağlığı bakımından tehlikeli olabilmektedir.
Gebeliğin 24. haftasında annemizdeki değişiklikler
Bu haftalarda anne olacak adaylar sıcak havalara karşı hassas olabilirler. Su içmekten kesinlikle kaçınmayınız bol bol su tüketiniz. Fazla yorulmadan düzenli bir şekilde egzersiz yapmanız yararlıdır. Annemizin vücudu büyüdüğü ve geliştiği için meme ve göbek kısımlarında çatlaklar olabilir. Bu çatlakları önlemek için nemlendirici ve losyon kullanabilirsiniz. Hamilelik periyodunda anne olacak bayan adayı gözlerinde kuruluk hissi yaşayabilir. Göz kuruluğundan kurtulmak için suni gözyaşı kullanabilirsiniz.
Sık sık yutkunduğunuz için endişelenmeyin. Gebeliğin 24. haftasında aşırı tükürük salgılanması olası bi durumdur, tehlikeli bir durum yoktur endişeye kapılmayın. Bu fazla tükürükten kurtulmak için sakız çiğneyebilirsiniz. Kağıt mendilsiz dışarı çıkmanız tavsiye edilmez.
Anne Adayına Tavsiyeler
Alçak topuğu olan ayakkabılar giyin. Topuksuz düz ayakkabılarda belinizin zorlanmasına sebep olabilmektedir . Hergün yürüyüş yapmayı unutmayın. Oturduğunuz vakit dizleriniz kalça seviyesinden yüksek olmalıdır. Bunun için bir tabure kullanabilirsiniz.
Evinizde kızılcık suyu bulundurmanız tavsiye edilir. Kızılcık C vitamini deposudur ek olarak idrar yolu enfeksiyonlarında da sizleri korumaktadır. Asit miktarı oldukça fazla olduğundan dolayı idrar yollarındaki bakteriler ile savaşmaktadır. Tadıda içmek için uygundur.
Omega-3 bakımından zengin balık, semiz otu ve ıspanak tüketmeye özen gösteriniz. Ayrıca günde 2 adet ceviz yemek sizler için oldukça faydalıdır.
Bu haftadan itibaren hamilelikte diyabet riski için glikoz tarama testi yapılması gerekebilir. Bu konuda hekimize danışınız.
Bebeğiniz düşünüp bilinçli tepkiler verebiliyor
Araştırmalar ve bilimsel çalışmalar bebeğinizin bu haftadan sonra algılarının büyük bir kısmının gelişmesini tamamladığını ve bebeğinizin dışarıdan gelen uyarılara refleksle değil biliçli olarak cevap verdiği kanaatine varmışlardır. Bu ne demek oluyor bebek bundan sonra öğrenmeye, öğrendiklerini depolayarak ve düşünerek makul tepkiler vermeye başlamıştır.