Gebelikte 21. Hafta
Hamileliğin 21. haftasında bebekte meydana gelen değişiklikler, boyu, kilosu
Bebeğinizin uzunluğu 27 cm, ağırlığı ise 390 gram civarındadır. Doğacak bebeğinizin vücut ısısını korumak için deri altında sürekli olarak yağ depolanmaktadır. Büyüme hızı önceki haftalara göre yavaşlasada iç organların gelişimi son sürat devma etmektedir. Ağzında diş etlerinin altında kalıcı dişleri oluştu bile. Bebeğin beslenmesi hala plasenta aracılığıyla karşılanmaktadır.
Gelecek zamanlardaki kan hücrelerinin hepsini oluşturacak olan kemik iliği gebeliğin 21. haftasında meydana gelmeye başlamıştır. Bebeğin kas yapısı ve beyni 21. haftada ahenkli bir biçimde çalışmayı sürdürüyor . Bu gelişmelerin arkasında bir hedef vardır. Bu hareketlerin bu zamandan sonra o derece rasgele ve ani olmadığını, güçlü ve bilinçli hareketler olduğunu göreceksiniz. Sizler belli bir şekilde yattığınızda bebeğiniz bu yatış şeklinizden rahatsız olursa içinizde kıpırdanarak sizi yönlendirecektir. Bebekler bu haftadan sonra mızmız ve seçici olabilmektedir.
Doğacak bebeğiniz sık sık ağzına amniyon sıvısını alıp yutuyor. Aminyon sıvısını yutup, sindirip dışarı atma olayı gebeliğin geride kalan zamanı içinde devamlı olacaktır. Bu şekilde bebeğinizin sindirim sistemi gelişmesini sürdürmektedir.
Gelecekte doğacak olan çocuğunuzun sinir sistemi gelişimini sürdürmekte fakat hareketlerine az miktarda yön verebilmektedir. Şayet ikizleriniz varsa bebekler bir birinin farkına vardı ve birbirlerini tekmelemeye çalışıyorlar.
Gebeliğin 21. haftasında bebeğin ayak ve ellerininde bulunan tırnaklarda gelişmekte ama şuan için çok sertleşmediler, bu durumda bebeklerin kendilerine zarar vermesini engellemektedir.
Hamileliğin 21. haftasında anne adayında meydana gelen değişiklikler
Bu hafta içinde bacaklarınızda ve kollarınızda lekelenmeler olabilir. Bu durum vücudunuzdaki östrojen seviyesinin oldukça yüksek olmasından dolayıdır. Ama telaş etmenize gerek yok doğum bittikten bir süre sonra hepsi düzelecektir.
Gebeliğin 21. haftasında rahminiz büyümesini sürdürüyor. Ama karnınız katlanabilir durumda bu durumda size hareket özgürlüğü tanıyor. Fakat çok zaman kaybetmeden gebelik giysileri bakmaya ve almaya başlayabilirsiniz.
Bu haftada bebeğin yaptığı hareketleri hissediyor olmalısınız. Hala Daha hissetmiyor iseniz endişe duymayın. Biraz şişman ve obez bayanlar yada plesantası karnının ön kısmında bulunanlar bebeklerinin yaptığı hareketlerini daha geç bir zamanda duyarlar.
Bu haftada keyifleriniz büyük ihtimalle yerindedir, aşırı fazla şişmanlamadınız ve gebeliğinizin erken döneminde ki problemler bundan sonra yok. Bu durumun sefasını sürünüz nedeni ise son 3 aylık periyotta bu derece iyi olmayabilirsiniz.
21. haftalık süre bittiğinde sizden 4 veya 5 kilo almanız istenmektedir. Bu kilodan biraz daha az veya biraz daha fazla almış olabilirsiniz. Ama aklınızdan çıkarmayın ki her kadın hamileliği farklı olarak yaşar. Bu nedenle kilo artışları farklı olabilir.
Çoğu hamile belli haftalarda aşırı kilo alır ve bir takım zamanlarda da daha az alırlar. Bu hamilelikte normal bir şekildir ve şayet tekrardan aşırı hızlı kilo arttırmaya veya kilo almada düşüş olursa telaşlanmayın.