Evet sonunda hamileliğinizin resmiyette yarısına ulaşmış bulunuyorsunuz. Gebeliğin aşağı yukarı zamanı 40 haftadır. Bu zamandan 1-2 hafta önce yada sonrası normal doğum olarak kabul görmektedir.

Gebeliğin 20 haftasında bebekte olan değişiklikler, boyu, kilosu

Doğacak bebeğiniz şu sırada aşağı yukarı 298 gram ve 16.5 santimdir tahmini olarak bir muz kadardır. Bacağı kıvrıldığından dolayı boyunu tam olarak ölçmek kolay değildir. Ancak bedeninin uzuvları geliştiği için doktorunuz onları tek tek ölçebilir. 20. haftadan sonra hekiminiz bebeğin minicik karnını, kafasını ve ufacık bacaklarını ölçümleyebilir. Bütün bu ölçümler bebeğinizin 20 haftalık diğer bebeklere göre boyutunun iyimi kötümü olduğunu gösterebilir.

Doğacak bebeğiniz bu sıralar nefes alma ve yutkunma egzersizleri yapıyor. Vücudunda bulunan organların orantılı olarak gelişmesi ile bundan sonra kafası aşırı da büyük değil artık.

Bebeğinizin mini minnacık dişleri gebeliğinizin 20. haftasında çıkmaya başlıyor. Bu hafta içinde en heyecan veren gelişme bu olsa gerek. Oluşan dişler diş etlerinin alt kısımlarında bulunduğundan dolayı doğduğunda görünmezler. Dişleri doğumdan 6 ile 8 ay içersinde çıkmaya başlarlar. Bebeğinizin iç organlarının gelişiminin bitmesine çok az kaldı.

Bebeğin cinsiyeti nedir diye merak edenlerden misiniz? 20. hafta içersinde cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Şayet kız çocuğunuz olacak ise rahmi oluşmuştur ve yumurtalıkları aşağı yukarı 7 milyon adet primitif yumurtaya sahiptir. Şayet erkek çocuğunuz olacak ise, testisleri olması gereken yere ulaşmak amacı ile karnından aşağılara doğru inmeye başladı bile.

Gebeliğin 20 haftasında annemizde olan değişiklikler

Rahminiz 20. haftada göbeğinizin düzeyine ulaşmıştır. Beliniz yok olur ve bedeninizin genişliği ise kollarınızın alt kısmından başlayıp, kalçalarınıza dek iner. Bu bebek ilk çocuğunuz değil ise ilk gebeliğinize nazaran bu hamileliğiniz daha erken belirecektir. Nedeni ise karın kasları önceki gebeliğinizde esnemiştir ve eskisi gibi sıkı bir halde değildir. Bel ağrıları çekmemek için bu dönemde topuklu ayakkabılar giymekten kaçınınız.

Göğüslerinizin alt kısmında, koltuklarınızın altında ya da bacak aralarında ısıya bağlı olarak döküntüler olabilmektedir. Bedeninizin ısısı normale nazaran 2 derece artabilir ve dolayısı ile , her an terlediğinizden çok daha fazla ter dökebilirsiniz. Giyeceğiniz iç çamaşırların bedeninize yapışmayan bol ve pamuklu kumaşlardan yapılmasına dikkat etmelisiniz. Giysilerde görünüş ve tarzdan daha çok rahatlığı ve sağlığı arayınız. Duştan çıktığınızda vücudunuza talk pudrası sürmek yararlı olacaktır. Ama fazla talk pudrası kullanmamaya özellikle dikkat ediniz.

Gebeliğinizin 20. haftasında iştahınız oldukça artabilir. İş yerinizde yada dışarda iken akşama ne yemek yapsam diye düşünmekten kendinizi alamayabilirsiniz. Bu haftalarda kilo alımına dikkat ediniz alıp başını gitmesin :)

20. haftalarda diğer anne adaylarında da sık sık karşılaşılan baş dönmelerine maruz kalabilirsiniz. Uzun bir vakit ayakta durmaktan sakının.

Cildinizde koyulaşmalar olabilir. Fakat bunları pek fazla takmayın zamanla geçeceklerdir. Bu leke ve koyulaşmalar kör olası hormonların etkilerinden kaynaklanmaktadır. Telaşa gerek yok ;)