Gebelikte 18. Hafta
Gebeliğinizin 18. Haftasında Bebeğinizde Meydana Gelen Değişiklikler
Doğacak bebeğiniz an itibariyle aşağı yukarı 200 gr ve 14 santimetredir. Bundan 1 ay öncesinde ise yanlızca 40 gr idi.
18. hamilelik haftası ile birlikte bebeğin kalbinde bir eksiklik var ise ultrason yardımıyla günyüzüne çıkar. Şayet bir anormal durum tespit edilirse,bebeğiniz dünyaya geldikten sonra meydana gelebilecek hallere ve müdahalelere kendinizi hazır edersiniz. Bebeğiniz şu sıralar bacak ile kollarını esnetmek ile meşgul. Kanının dolaşması cildinden açık bir biçimde gözükmektedir ve kulaklarda bundan sonra olması gerekli yerdedir. Sinirlerinde ise miyelin meydana gelmektedir ve bu miyelin oluşumu doğduktan 1 sene sonrasına dek devam edecektir. Bir kızınız olacak ise rahmi ve fallop borusu meydana gelmekte, erkek bebeğinde ise cinsel organları meydana gelmekte fakat ultrason cihazı bunu sizlerden gizleyebilir.
Bebeğin akciğerleri hızlı bir şekilde gelişmeyi sürdürmektedir. Doğacak bebeğiniz şimdiden dışarıdan gelen sesleri işitebilir; o sebeple elektrik süpürgesini kullanmaya başladığınızda bebeğiniz tekme atmaya başlar ise şaşırmayınız!
Gebeliğinizin 18. haftasında doğacak bebeğiniz başparmağını emer vaziyette olabilmektedir. Gebeliğin 18. haftasında bakılan ultrason görüntüleri doğacak bebeklerin fazla bir kısmının bu evrede başparmaklarını emdiklerini göstermektedir. Bu sık sık parmaklarını emme alışkanlığı sebebiyle, bir takım bebeklerin ellerindeki parmaklarında kabarcıklar ile beraberce doğduğu görülmektedir.
Hamileliğin 18. Haftasında Anne Adayındaki Değişiklikler
18. haftanın anne adayları için en heyecan verici bir hafta olması gerekir. Çektiğiniz her sancı ve dert sizlere güzel ve sevimli biğr bebek sahibi olacağınızı hatırlatması gereklidir. Fakat, bütün gebelik alemetlerinin içinde biri bile, bebeğinizin hareketli olduğunu hissetmeniz kadar sizi mutlu etmeyecektir. İlk defa anne olacaklar için bu durum ekseri 18ci hafta civarında, daha önce çocuğu olanlar içinse az daha erken bir dönemde meydana gelmektedir.
Bu zamana dek amniyon sıvısı bebeğinizin aktiviteleri için tamponlama görevi görmektedir, Amniyon sıvısının etkisi ile rahmin duvarlarında bulunan sinir uçları yavrunuz çok minik olduğundan dolayı şuan için bebeğiniz ile direk olarak temas halinde bulunmamıştır. Bundan Sonra bebeğiniz rahim duvarlarında bulunan sinir yollarını uyarı verecek kadar büyümesi gerçekleştiğinden, beyniniz karnınızda hareketli olan bir şeylerin olduğunu bildirecektir.
Oldukça kilo almaya başladığınızda sizlerde de doğum çatlakları meydana gelmeye başlayabilir. Çoğu bayanda gebelik esnasında bu çizgiler ortaya çıkar ve bunları engellemek maksadıyla yapılabilecek fazla bir şey bulunmamaktadır. Çok kilo artışı da, ırsi ve annelik yaşı gibi önemli bir risk etkenidir. Günlük karın bölgenize yumuşatan bir krem sürünüz fakat piyasalarda satılan çatlakları önlediğini iddaa eden kremlere kesinlikle bir avuç dolusu para karcamayınız. Fazla iş görmezler.