Bebeğiniz fazlalıkları almayı sürdürürken, bebeğinizin gözleri ve kirpikleri seri bir biçimde gelişimini sürdürmektedir.

Hamileliğin 16. haftasında bebeğinizin kilosu, boyu ve gelişmeleri

Bebeğiniz bundan sonra oldukça büyük 75 ile 125 gr kilosunda ve 10 ile 12.5 cm boyundadır. Kulakları gelişimini bitirdiği için, arkadaşlarınız yada eşiniz ile konuşurken ve arada ezgi söylerken sesinizi umulur ki duyduğu manasına gelir.

Bebek 16. haftada gözleriyle yanal aksiyonlar gerçekleştirebilmektedir. Göz kapakları hala daha koruma maksadıysa çok sıkı bir şekilde kapalı olmakla beraber, bebeğinizin gözlerini kontrol altında tutan kaslar işini yapmaya başlamıştır. Bebeğimiz çeşitli ışık hüzmelerine karşı gözlerini yummaya çalışır.

Doğacak bebeğiniz 16. haftada çok aksiyon doludur. Daha öncelerde gebe olmadıysanız, bu hareketleri ve aksiyonları maalesef hissetmeniz biraz zor olacaktır.

Bu hafta bebeğiniz ufak dudaklarını ve ufacık ağzını açıp oynatabilir. Ağzı ve solunum sistemi aktif olduğu için bebeğimiz sık sık pratik yaptığından dolayı amniyon sıvısı sürekli olarak değiş tokuş edilmektedir. Bebeğinizi saran sıvı ölçüsü bir bardak çay fincanı kadar olmakla beraber, doğacak bebeğinizi oldukça iyi korumaktadır.

Bu hafta gelişmekte olan bebeğiniz büyük ihtimal göbek kordonunu keşfetmiş ve göbek kordonuna sıkı sıkıya tutunuyordur. Bebeğinizin bu tutuş şekli çok sıkı olsada kan dolaşımını engellediği düşünmeyin. Bu şekilde yani kan dolaşımını engellediği sırada bebeğiniz kordonu bırakacaktır. Bu konuda telaş etmenize gerek yoktur.

Hamileliğin 16. haftasında annemizde meydana gelen değişmeler

Bu hafta rahmin üst kısmı ile kalça kemiği arasındaki uzaklık aşağı yukarı 16 santim olacaktır. Bu kadar uzunluk artık sizin açık bir şekilde hamile olduğunuzun göstergesiniz.

16. haftada diş etleriniz oldukça hassas olduğu için fırçaladığınızda dişlerinizde kanamalar görülebilir. Diş fırçanızı düzenli bir şekilde değiştirin ve yumuşak özellikli fırçadan başka şekil fırça kullanmayınız. Dişlerinizi gün içinde asgari iki kere fırçalayın; diş ipi kullanın ve dişlerinizi özenli bir şekilde fırçalayın. Gebeliğiniz sırasında asgari bir kere dişlerinizi hekime kontrol ettiriniz. Diş etlerinin iltihabı erken doğuma sebep olan tehlikeli etmenlerinden biridir. Dolayısı ile, ağız bakımınızı her ankinden daha çok önemseyin.

Hala Daha kabızlığa karşı hassas olabilirsiniz ve bağırsak organınızda genel itibarı ile bir yavaşlama olabilmektedir. Bağırsaklarınızın normal çalışması için meyve ve sebzeler, su ve taneli tahıllar tüketmeye özen gösteriniz.

Vajinanızın akıntısında yükseliş olma ihtimali bulunmaktadır. Bu olay sizi rahatsız edebilir fakat fazla olmadığı sürece sorun teşkil etmez. Gebelik esnasında süt beyazı ya da şeffaf şekilde akıntı olabilir. Bu akıntı kötü kokuya ve aşırı kaşıntıya sebep olmadığı süre içinde endişe duymanıza ihtiyaç yoktur. Vajinanın yaptığı mukus enfeksiyonunu kontrollü bir şekilde tutulmasında koruma amaçlı bir görev alır.

Hamileliğin 16. haftasında tahmini kilo artışı ne kadardır?

3 aylık döneminiz içinde 6 yada 7 kilo arttırmaya odaklanın. Gebeliğin tümünde 12 ile 17 arasında kilo alımı olmaktadır. Fakat hamilelik döneminde aldığınız kilolar; hamile olmadan önce ki kilonuza, birden çok çocuğa hamileliğe ve diğer sağlık şartlarıylada alakalıdır. En iyi kilo alımını bütün bu faktörleri dikkate alındığında hekiminiz hesabını yapacaktır.

Sağlıklı beslenme ve atıştırmalıklar

İştahınıza özen gösterin. Gebeliğin bu sürecinde gereksinimiz olan enerji ölçüsü ani olarak artmayacaktır. Naturel bir biçimde her bulduğunuzu ağzınıza atmanıza ihtiyaç yok. Yiyecekler hususunda çok dikkatli ve seçici olunuz.

Taze sezonluk meyveler veya kurutulmuş meyveler, yoğurt yada peynir gibi süt ürünleri atıştırmalıklarınız içinde bulunabilir. Kemiklere, kalbe ve kasların gelişimine yardımı dokunan kalsiyum bakımından zengin olan süt ürünlerini seçin.