Gebelikte 15. Hafta
15. Gebelik haftasında bebeğinizin boyu, kilosu ve gelişmeleri
Bu hafta bebeğinizin kilosu yaklaşık olarak 85 gr civarındadır. Hala daha küçüktür fakat uyumadığı vakitlerde oldukça aksiyon dolu olabilmektedir. Yüzünün 2 yanında bulunan gözler bundan sonra daha harika bir konumdalardır tam olmaları gereken yerdedirler. Bebeğinizin bu etapta ufak solunum hareketleriyle yutma ve emme hareketleri de ultrason vasıtasıyla çok net olarak görülmektedir. Bu karmakarışık becerilerin anne karnında başlaması ilerde doğduğunda bu özelliklere otomatik olarak doğacağı manasına gelmektedir.
Doğacak bebeğinizin tat almasını sağlayacak organıda gelişmiş bulunmakta ve yapılan araştırmalarda bebeğiniz sizin yediklerinizin tadını algılayabileceği belirtiyor. Araştırmalar sonucu gebe kadınların aldıkları yiyeceklerin tatları amniyotik sıvıya karıştığını belirttiler. Bu nedenle hamilelik zamanında sağlıklı ve faydalı yiyecekler tüketerek ilerde bebeğinizin doğduktan sonraki yemek yeme alışkanlığına ve seçiciliğine etkisi olacağını vurguladılar.
Doğacak bebeğinizin bacakları bundan sonra kollarından fazla uzun ve baş kısmı bundan sonra vücudunun en kocaman parçası değildir. Bebeğinizin vücut yapısı hızla uzamaya başlamıştır ve bundan sonra kendisinin üzerine bükülmüş ve kıvrılmış bir şekilde değildir.
Doğacak bebeğinizin iç kulağında bulunan 3 ufak kemik 15. haftada gelişiyor. Bu şu demektir, bebeğiniz bundan sonra sizi duyabilecektir. Ona şarkılar söyleyin, selam verin ve bundan sonra hayatınızın sonuna kadar devam edecek duygusal bağı kurmaya başlayınız.
15. Gebelik haftasında annemizde meydana gelen değişiklikler
15. haftaya kadar büyük ihtimal 2,5 kilo aldınız. Bundan biraz daha çok ya da az ise fazla kaygılanmaya gerek yok. Her anne farklı farklı hızlarda kilo alır. Gebeliğe iyiden iyiye alışmışken, şuanda ve diğer günlerinizde beklemediğiniz bir semptomla karşı karşıya kalabilirsiniz. Mesela, burnunuz tıkalı olursa, bunun sebebi büyük ihtimal gebe oluşunuzdur. Yükselen östrojen mukozada şişmeyi dahada artırabilir ve büyük ihtimal daha çok mukus üretiminin olmasını tetikler. Bu vaziyet oldukça yaygındır ki, hekimler bu amaçla "gebelikten kaynaklanan burunun yanması" diye bir ad dahi kullanmaktadır. Bir takım gebe kadınlarda da yükselen kan hacmi ve burunda bulunan kan damarlarının genişleyerek burunda kanamalara yol açtığı dahi görülebilir.
Rahiminizi hamileliğinizin 15. haftasından sonra dışarıdan el ile hissedebileceksiniz. Elinizi karnınıza doğru götürdüğünüzde elinize topa benzer, oldukça yumuşak bir kitle gelecektir. Bebeğiniz işte buradadır. Birkaç hafta içerisinde dahada büyüyerek varlığını yeteri kadar belli edecektir meraklanmayın. Bu ilk gebeliğiniz ise bebeğinizin tekmelerini farketmek için birkaç hafta kadar daha beklemelisiniz. Sizin gibi ilk gebeliğini yaşayan birisi size hareketlerini hissettiğini söylerse kesinlikle telaşa kağılmayın. O kişinin hissettiği büyük ihtimal bağırsaklarının hareketleridir.
Duygusal bakımdan günün her saati için zihniniz, boyutunda bir değişme var olup olmadığının farkına varmak için karnınızı yoklamakla ve gözetlemekle yoğun. Bazı durumlarda kendinizi biraz daha iri hissedebilirsiniz. Bazen ise bu şekilde bir duygu hissetmeyebilirsiniz. Bu hal rahminizin içersindekinden çok haricinde neler olduğuyla bağlantılıdır.
15. Gebelik haftasında annemize tavsiyeler
Gün aşırı bol miktarda su tüketin. Suyun içerisindeki florür doğacak bebeğinizin diş oluşumuna ve koruma amaçlı bulunan mine tabakasının gelişmesine destekçi olacaktır. Ek olarak tükürüğünüzün sulu olmasına ve zihinsel bakımdan uyanıklığınızın olmasına destekçi olacaktır.
İmkanınız varsa idrar yolunda oluşan hastalıklara yakalanmaktan kaçınınız. Bu, gebelik sırasında sık sık görülen bir durumdur ve mühim bir sıkıntı olmamakla beraber biraz rahatsız etmekten aşırıya gitmez. İdrarınızı bitirdikten sonra bol miktarda su içiniz ve önden arkaya doğru silmeyi unutmayınız. Cinsel birleşmeden öncesinde ve sonrasında mutlaka tuvalete gidin ve idrar kesenizi boşaltınız. İdrar yaptığınız sırada yanma ya da acı probleminiz bulunuyorsa veya iyi olmayan pis koku geliyorsa doktorunuza başvurun.