Kısırlık (infertilite) problemi saptanan eşlerin %50si kadında, öte %50si erkekte problem saptanmaktadır.

Eşlerin yaklaşık %15 bölümünde her 2 kişide de bir problem saptanmamaktadır. Erkekte kısırlığa neden olan hallerin bir bölümü sperm şekil, sayı ve hareketlerinde azalmaya neden olarak etkisini gösterirler. Diğer bir takım nedenler ise hormonal bozulmalara neden olarak ya da genetik sebeplerle kısırlığa neden olabilirler. Ek Olarak spermin rahim içine cazip biçimde ulaşmasına engel olacak biçimde retrograd ejekulasyon  (geri doğru boşalma), hipospadias, sertleşme problemi tarzı nedenler kısırlığa sebep olabilirler.

Sperm hücresi mevcut olmayan erkekler de babalığı tadabilirler

Hızla büyüyen teknoloji , farklı nedenlere bağımlı olarak hiç sperm hücresi mevcut olmayan erkeklerede babalık fırsatı veriyor. Mikro TESE adlı mikroskobik ameliyat ile testislerden edinilen dokulardan sperm üretmek olası oluyor. Eurofertil Tüp Bebek Merkezi'nin Medikal Direktörü Doktor Hakan Özörnek, "babalık hissini tadamayacağını düşünen birçok erkeğin, Mikro TESE operasyonlarıyla baba olabildiğini söylüyor.

Erkeklerde olan kısırlık belirtileri

  • En büyük belirtisi çocuk sahibi olamama
  • Vücudunuz ya da suratınızdaki kıllarda azalma
  • Testislerinizde meydana gelen aşırı ağrı ve şişkinlik
  • Cinsel ilişkilerde bozukluk

Hekime ne vakit başvurmalıyız

  • Eğer 1 yıldan fazla korunmadan düzenli ilişki yaşadığınız halde bebek sahibi olamıyorsanız
  • Cinsel yönden isteksizlik veya cinsel fonksiyon bozuklukları mevcutsa
  • Testislerinizde fazla ağrı - şişlik ya da kitle varsa
  • Geçmiş yıllarda üreme organınız ile ilgili ameliyat yapılmışsa
  • Spermleriniz az ise

Erkeklerde Kısırlığı Tedavi Yöntemleri

1-Cerrahi Müdehale:
Küçük yaşlarda inmemiş yumurtanın ameliyat ile tedavi edilmesi, varikosel bulunan hastalarda erken bir zamanda ameliyat ile kısırlığın ortadan kaldırılması yüz güldürücü neticeler almasına sebep olur. Fakat meni yollarında herhangi bir tıkanma bulunuyorsa bunu gidermek amaçlı cerrahi müdehale düşünülebilinir.

2-Tıbbî Tedavi:
Hormon eksikliği mevcut durumlarda eksik bulunan hormon verilebilir. Spermlerine karşı alerjik bulunması kısırlık hastalığına sebep bu ise iyileştirme maksadı ile bu alerji yok edilmeye çalışılır. İltihabı bir sorun varsa cazip antibiyotik kullanılarak bu iltihap yok edilir.

3-Yapay Dölleme Yöntemi:
Tohum hücrelerini döllemek amacıyla kadının rahim ağız kısmına ya da rahmin iç kısmına verilmesi olayıdır. Eğer baba adayımız normal yollarla rahimi dölleyemez ise bu hal idrar deliğinin biraz aşağıda bulunması, boşalmanın gerçekleştiği sırada spermanın mesaneye doğru kaçması ya da norojenik nedenlerle penisin sertleşememesi nedeniyle olur. Erkekten edinilen tohum hücreleri kadına verilir.

4-Tüp Bebek Yöntemi:
Bayanlarda herhangi bir sebeple tohum hücrelerinin yumurtayla birleşmesine engel olacak bir vaziyette uygulanır. Ancak baba adaylarının tohum hücrelerinin de az olduğunda uygulanır. Çünkü bayağı az bir miktardaki tohum hücrelerine sahip erkeklerde dahi büyük bir muvaffakiyet sağlar. Kadının yumurta hücresini ve erkeğin tohum hücresini anne adayının vücudu haricinde bir tüp içinde cazip ortamın sağlanmasıyla birleştirilmesi olayına dayanır. Hücrelerin birleşmesi sağlandıktan sonra döllenen bu hücre annemizin rahmine aktarılır.