Dünyadaki her 100 hamilelikten 1 inde ters doğum tehlikesi bulunmaktadır.

Eğer bebeğiniz ayaklarından değilde baş kısmından geliyorsa buna ters doğum denmektedir. Bebeğinizin ters şekilde doğması bebeklerde karmaşıklığa yol açabilir. Ancak telaşa kapılmayın bebeğinizin ters doğum olup olmadığını anlayabileceğiniz sendromlar vardır. Bu sendromları erken olarak anladığınızda anne ve bebek için doğum sırasında oldukça faydası olacaktır.

Doğum yapmadan önce bebeğinizin ters olup olmadığını anlamanın yolları

1. Bebeğinizin davranışından konumunu saptamak: Bir doktor yardımı almadan bebeğinizin ters olup olmadığını anlamanın en iyi yolu bebeğinizin attığı tekmelerin konumudur. Anne tekmeleri karın kısmının biraz üstünde hissediyor ise bebek baş aşağıdır yani doğru pozisyonundadır. Eğer bebeğinizin tekmelerini daha altlarda hissediyor iseniz bebek ters pozisyondadır.

2. Mesanenizde baskı hissetmek: Bebeğiniz doğru pozisyonda ise yani ters pozisyonda değilse mesanenizde fazla baskı hissetmezsiniz. Ancak bebeğiniz normal pozisyonunda değilde ters pozisyonda ise mesanenizde aşırı ve rahatsız edici baskı hissedersiniz. İşte bu nedenle sürekli idrar yapmak isterseniz. Hamileliğinizin son haftalarına doğru idrara çıkma sıklığınızı takip ederek bebeğinizin ters yada doğru olduğu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

3. Doğumun erken olması: Erken doğum riskinin bir tanesi bebeğinizin ters pozisyonda olmasındandır. Bu şekilde olduğu zaman bebeğin ters duruşundan normal duruşuna geçirilecek zamanı yoktur işte o zaman hemen doğum yapılmalıdır.