Hamilelikte cinsel ilişki ne zaman bırakılmalı?
Ancak hamilelik süresindeki cinsel ilişkiyle ilgili pek fazla konuşulmaz. Bunun sebebi belki de bebek bekleyen anneleri cinsellikle pek eşleştiremiyor olmamız.
Aslında bütün müstakbel ebeveynler gibi sizin de hamilelikte cinsel ilişkinin güvenli olup olmadığı ve genel olarak çiftler için normal olanın ne olduğuyla ilgili sorularınızın olması doğaldır.
“Normal” kişiden kişiye değişir ancak hamilelik süresince cinsel hayatınızda değişiklikler olacağı kesindir. Eşinizle kuracağınız açık ve net bir iletişim hamilelik süresince cinsel yaşamı sağlıklı ve tatmin edici kılmak için oldukça önemlidir.
Hamilelikte cinsel ilişkiye girmek güvenli midir?
- Cinsel ilişki normal bir hamileliğin bütün dönemlerinde güvenlidir. Peki, normal hamilelik nedir? Normal hamilelik düşük veya erken doğum gibi komplikasyon risklerinin düşük olduğu hamileliklerdir. Doktorunuz size normal hamilelik kategorisinde olup olmadığınızı söyleyebilir.
- Tabii ki hamilelikte cinselliğin güvenli olması hamilelikte kesinlikle cinsel ilişki yaşamak isteyeceğiniz anlamına gelmez! Birçok müstakbel anne hamileliğin çeşitli dönemlerindeyken seks isteklerinde dalgalanmalar olduğunu bildirmiştir. Ayrıca, çoğu kadın vücutlarının büyümesi sebebiyle cinsel ilişkiyi rahatsız edici bulmaktadır.
- Siz ve eşiniz seks konusunda iletişim kanallarınızı açık tutmalısınız. Yakınlık ihtiyaçlarınızı gidermek için öpüşmek, sarılmak, okşamak gibi farklı yollar hakkında konuşabilir ya da kendinizi daha rahat hissettiğiniz pozisyonlar için deneme yanılma yöntemini kullanabilirsiniz.
- Genelde kadınlar hamileliğin son dönemlerinde cinsel ilişki isteklerini ve motivasyonlarını kaybederler. Bu yalnızca fiziksel değişimden değil ebeveyn olmanın verdiği heyecan ve yaklaşan doğumun stresinden dek kaynaklanabilir.
Hamilelikte cinsel ilişki için risk faktörleri nelerdir?
Eğer doktorunuz hamileliğinizde önemli komplikasyonlar olabileceğiyle ilgili bulgulara sahipse, cinsel ilişkiye girmemenizi söyleyebilir.
Hamilelik sürecinde cinsel ilişki için sorun yaratabilecek bazı yaygın risk faktörleri şunlardır:
- Daha önce düşük yapmış olmak,
- Daha önce erken doğum yapmış olmak (37 haftadan önce doğurmuş olmak) ya da erken doğum yapma ihtimalinin gözlemlenmesi (mesela erken üterin kasılmaları),
- Sebebi bilinmeyen vajinal kanamalar, akıntılar ya da sancılar,
- Amniyotik sıvının azalması,
- Plasentanın servikse gelecek kadar aşağı düşme durumu olan Plasenta Previa,
- Serviksin zayıf olduğu ve erkenden açılmaya başladığı, düşük ve erken doğum riskinin bulunduğu bir durum olan servikal yetersizlik,
- Çoğul hamilelik.
Hamilelikte cinsel ilişki bebeğe zarar verir mi?
Hamilelikte cinsel ilişki bebeğe zarar vermez. Bebeğiniz amtiyotik yapıyla sarılmıştır ve ayrıca uterus kasları da bebeğinizi tamamen korur. Ayrıca kalın bir mukus tabakası da serviksin girişini kapatır. Böylece herhangi bir enfeksiyonun bebeğe bulaşması önlenir. Penis cinsel ilişki esnasında bebeğe asla fiziksel olarak temas etmez.
Hamilelikte cinsel ilişki ya da orgazm düşüğe ya da doğum kasılmalarına sebep olur mu?
Eğer normal veya az riskli bir hamilelik yaşıyorsanız hamilelikte cinsel ilişki (ya da orgazm) doğum kasılmalarına sebep olmaz. Orgazm esnasında ve hemen sonrasında hissettiğiniz kasılmalarla doğum kasılmaları birbirlerinden tamamen farklıdır.
Hamilelikte cinsel ilişki ne zaman bırakılmalıdır?
Bazı doktorlar gebeliğin son haftalarında cinsel ilişkinin tamamen bırakılmasını önerirler. Bunun amacı her duruma karşı önlem almaktır. Sperm aslında doğum kasılmalarına sebep olabilen bir kimyasal madde içerir. Dolayısıyla sizin için en doğrusunu doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.
Hamilelik sırasında cinsel isteğin artması ya da azalması normal midir?
- Hamilelik sırasında cinsel isteğin artması da azalması da normaldir. Gebelik sırasında birçok kadın kendisini bitkin hissedebilir, bulantılar yaşayabilir, göğüslerinde hassasiyet olabilir, sürekli tuvalete gitme isteğinden dolayı cinsel ilişki külfet gibi gelebilir, özellikle de birinci trimester süresince. Genel olarak, bitkinlik ve bulantı ikinci trimesterde azalır ve çoğu kadın cinsel isteklerinde artış fark eder. Ayrıca, bazı kadınlar da korunma derdi ve endişesi olmadığı için kendilerini özgür hissederler ve bu özgürlüğü partnerleriyle yeni bir yakınlık aşamasına geçmeleriyle birleştirip cinsellik anlayışlarını değiştirebilirler. Seks isteği,üçüncü trimesterde yine düşüşe geçer çünkü artık uterus çok büyümüştür ve bebek heyecanı diğer şeylerden önce gelir.
- Eşinizin de sizin gibi cinsel açıdan isteği artabilir ya da azalabilir. Bazıları hamile eşlerine bu dönemde daha yakın hissedip bedenlerindeki değişimden mutluluk duyabilirler. Diğerlerinin, ebeveyn olma sorumluluğu, annenin ve bebeğin sağlığıyla ilgili düşüncelerin yol açtığı endişeler sebebiyle cinsel isteklerinde düşüş gözlemlenebilir.
- Eşiniz, sizin bir anne adayı olarak yeni ve daha gözle görülür cinsel kimliğinizle uzlaşmakta zorlanabilir. Hatırlatmakta fayda var, eşinizle iletişim bu problemlerin çözümünde büyük bir rol oynar.
Hangi durumda doktoru aramak gerekir?
Hamilelikte cinsel ilişkiden sonra acı, kanama, akıntı, devam eden kasılmalar gibi herhangi bir olağandışı semptom durumunda kesinlikle doktorunuzu aramanız gerekir.
Kaynak: http://kidshealth.org/parent/pregnancy_center/your_pregnancy/sex_pregnancy.html