Türk toplumu olarak hepimizin zihninde var olan doğru ne kadar fazla süt, yoğurt, peynir yersek bi o kadar sağlıklı olacağımızdır.

Bunun içinde çocuklara, yaşlılara sürekli süt içmeleri için baskı yaparız. Dondurmalara, soslara, tatlılara, çorbalara hatta kahvelerimize süt koymazsak tatsız gelir bize. Çok iyi bir şey olduğunu düşünüp sürekli miktarını arttırmaya önem veririz. Ülkemiz toprak bakımından çok çeşide ve çok verime sahiptir bu yüzden herkesin kendine sorması gereken bir soru doğuyor acaba her çeşit gıdayı temin edebileceğimiz bir ülkede sadece süte yönelmekle doğru mu yapıyoruz?

200 gr süt içerisinde 300 mg kadar kalsiyum bulunuyor fakat vücudumuz bunun 96 mg'nı emebiliyor.  Diğer yandan 1 kase pişirilmiş brokoli içerisinde 178 mg kalsiyum bulunuyor ve vücut bunun 94 mg'nı kullanabiliyor. Yani ortalama aynı miktarda kalsiyum karşılanıyor. Aynı zamanda da brokoli hayvansal doymuş yağ bulunmuyor daha çok lif yönü zengin bir besin. Öte yandan yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz, kuru incir, lahana, portakal, soya ürünleri, badem, yeşil zeytin oldukça zengin kalsiyum içeren gıdalardır ve ülkemizde hepsini bulmak oldukça kolaydır. Yine hayvansal olması ile beraber somon balıkları ve sardalya da kalsiyum yönünden çok zengindir.

Fazla tavuk, et tüketemiyorsanız kararında yağsız süt içip yağsız süt ürünlerine hayatınızda yer verebilirsiniz. Fakat yine de siz öğünlerinizde bitkisel olan kalsiyum gıdalarını kullanmaya özen gösterin, et tüketseniz de tüketmeseniz de…