Çocuklarınızın Bağışıklığını Destekleyin !
Biz ne kadar etkileniyorsak çocuklarımızda bir o kadar etkileniyor hastalıklardan. Doktorlar çocuklarımızın bağışıklık sistemini güçlendirmek için temel noktaları şöyle açıkladı;
Hijyen kurallarına dikkat: Ortamın sterliliğini arttırdıkça bağışıklık sistemi de kendi tarafına doğru çalışır ve sistem kendi kendine zarar verir. Mesela çamaşır suyu vs. gibi ürünlerle evin sürekli temizlenmesi çocukların bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkiler. Bir çocuk ne kadar çevresiyle etkileşimde bulunur, dışarıda tozla toprakla haşır neşir olur ise bağışıklık sistemi de bir o kadar gelişir. Çocuğu ne kadar steril yetiştirmeye bakarsanız o kadar daha fazla hasta olur ve bağışıklık sistemi güçlenmez. Bırakın çocuklarınız dilediğince toprakta oynayıp çocukluklarını yaşasın.
Aşılama: Aşılar bağışıklık sistemlerini uyarırlar ve hastalıklar başlamadan önce hastalığa karşı savaş açarlar. Fakat aşıların daha etkili olabilmesi için belli periyodlar da tekrarı şarttır.
Yeterince ve sağlıklı şekilde beslenme: Bağışıklık sistemleri çocuklarımızı mikroplardan ve dış etkenlerden korur. Yeni doğmuş bebekler anne sütü sayesinde bu savunma mekanizmasına sahiptirler. Fakat zaman geçtikçe uyku sorunları, beslenme eksiklikleri savunma mekanizmasını sekteye uğratır. Fazla şeker tüketimi, pasifte olsa sigara tüketimi, hava kirliliği sisteminin çökmesine neden olabilmektedir.
Spor ve hareketli yaşam: Çocukların en büyük sorunlarından biri fazla televizyon izlemeleri, bilgisayar başında hareketsiz şekilde çok uzun süre kalmalarıdır. Bunun neden olduğu ruhsal ve bedensel yorgunluklar bağışıklık sistemlerini güçsüzleştirir. Eğer ki düzenli beslenme olursa sistem güçlenir. Kepekli pirinç, yulaf, kompleks karbondihratlar dikkatli. Protein ve yağlarda dengeli bir şekilde tüketilmelidir. Hafta da en az bir kez balık, sürekli taze sebze ve meyvelerin tüketilmesi şarttır. Ihlamur gibi bitki çayları da günlük olarak tüketilebilir.
Uyku: Çocukların gelişiminde en büyük etkenlerden biri deliksiz gece uykularıdır. Uyuma esnasında salgılanan hormon hem bağışıklık sistemini güçlendirir hemde bebeklerin daha çabuk büyümesine olumlu katkı sağlar. Oynarken öğrendikleri bilgileri uyudukları esnada beyinlerine kayıt ederler. Uyku süresi ve kalitesi bunun için oldukça önemlidir. Bebeklerin uykuları gece sürekli bölünür ve sağlıklı şekilde uyuyamazlar ise bebeklerin gelişimleri de olumsuz yönde etkilenir.