Bebeklerin ilk olarak beslenme biçimleri anne sütünden ibarettir.

Anne sütü ilk 4 ay içerisinde verilirse ağız çevresinde bulunan yumuşak dokular ve kaslar normal fonksiyonlarını ( gelişimlerini ) tamamlamış olur.

Anne sütünü kabul etmeyen bebekler de veya sütün az geldiği durumlarda mama takviyeleri yapılır. Bu gibi durumlarda fizyolojik başlıklara sahip olan kesik uçlu veya damaklı biberonlar tercih edilmelidir. Bebekler yaklaşık 1 yaşına geldiğinde kaşık ve bardak ile beslenmeye alıştırılması gereklidir. Biberon kullanarak beslenme en fazla 2 yaşına gelinceye dek devam etmelidir.

Yalancı emzik kullanma veya parmak emme gibi alışkanlıklar 2-2,5 yaşına kadar sorun olmayabilir. Ancak çocuğunuz 3 yaşına geldiği halde halen devam ediyorsa bunun sebebi araştırılmalı ve en geç 6 yaşına kadar  bu alışkanlıktan kurtulmalıdır. Çocuğunuzun bu alışkanlığı çene gelişmesi üzerinde olumsuz etkilere sebep olabilir.

Çocuklarda Diş Fırçalamaya Ne Zaman Başlanılmalıdır?

Bebeğiniz 6-8 aylarına geldiğinde yani ağzında ilk dişleri gözükmeye başladığında temizleme işlemide başlaması gerekir. Sabah kahvaltısının ardından veya gece uykudan önce bebeğin dişleri temiz bir tülbent ile veya gazlı bezi hafif ıslatarak silinmelidir. 2,5 - 3 yaşlarına gelindiğinde ise yani arka dişler çıktığında diş fırçası kullanılarak temizlik yapılmalıdır. Çocuklar henüz o yaşlarda doğru fırçalama tekniklerini kullanamayacakları için anne babanın öncülük etmesi çok önemlidir. Çocuğunuz bu yaşlarda diş temizliğini doğru yapamasa da fırçalama alışkanlığı kazanabilmesi yeterli olacaktır. Çocuklar dişlerin sadece üst kısımlarını fırçalar ancak önemli olan çürük oluşmaması için diş aralarının , arkalarının ve de çiğneyici kısımların güzelce fırçalanabilmesidir. Bu sebeple çocuğunuzu iyi yönlendirmenizde fayda vardır.

Çocuğuma Nasıl Diş Fırçası Seçmeliyim ?

Çocuğunuza fırça seçerken ilk olarak ağız büyüklüğünü göz önünde bulundurmalısınız. Fırçanın kılları yumuşak veya naylondan üretilmiş olmaldır. Sert kıllara sahip fırçalar çocuğunuzun dişlerini aşındırır bu sebeple kullanımı tercih edilmemelidir. Fırça kılları eskimeye başladığında yaklaşık 6 ay da bir değiştirilmesi gerekir.

Çocuğum Dişlerini Günde Kaç Kez Fırçalamalıdır?

Sabah kahvaltısı ardından ve gece yatmadan önce 2-3 dakika fırçalama yeterli olacaktır. Kazanılan her alışkanlık gibi diş fırçalamada en iyi çocukluk döneminde öğretilebilir.