Gebelik sırasında ve sonrasında bayanların başına sık gelen problemlerden birisi de idrar kaçırma, idrarını tutamama problemidir.

Tıpta "Üriner İnkontinans" adı verilen idrar kaçırma hastalığı kadınlarda erkeklere oranla %300 daha fazla görülmektedir. Yaş ile doğru orantılı olarak artan bu probleme 30 yaşından sonraki her 4 kadından 1'inde rastlamak mümkündür. Fazla doğum yapmış kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır.

Hamilelikte idrar kaçırma

Hamilelik döneminde hormonların etkisi ve vücudun farklılaşması neticesinde idrara sık çıkma ya da idrar kaçırma gibi durumlar normal olarak kabul edilir. Kişinin vücut yapısına bağlı olarak gelişen hamilelik döneminde idrar kaçırma problemi bazı anne adaylarında az miktarda iken bazılarında daha ciddi boyutlarda olabilir.

Hamileliğin 1. trimester döneminde pek rastlanılmayan idrar kaçırma problemi 4. aydan sonra artarak devam etmektedir. Hamilelerin yaklaşık olarak yarısında idrar kaçırma problemi olabilmektedir. Lohusalık dönemi yani hamilelik bitiminden sonra idrar problemi kendiliğinden yok olsada bazı durumlarda devam edebilmektedir.

Hamilelikte idrar kaçırma probleminin nedenleri nelerdir ?

  • Hamilelik boyunca büyüyen rahmin idrar kesesine baskı uygulaması
  • İdrar kesesinde bulunan sfinkter adı verilen idrar çıkışını kontrol eden bu kasın büyüme ve baskıya maruz kalması nedeniyle anatomik olarak yerinin değişmesi
  • Gebelik boyunca artık gösteren progesteron hormonunun salgılamış olduğu salgıların sfinkter kasının gevşemesine yol açması

Hamilelikte idrar kaçırma probleminin tedavisi nedir ?

Gebelik döneminde idrar kaçırma problemini takip etmek ve belli aralıklar ile idrara çıkmak önlemek konusunda yardımcı olabilir. İdrara çıktığınız zamanları ve sızıntıların olduğu zamanları not ederek idrar kaçırma problemini önemli ölçüde yok etmeniz mümkündür.

İdrar kaçırma problemi için kullanılan etkili yöntemlerden biriside kegel egzersizidir. Kegel egzersizi pelvik taban kaslarının sıkılaşmasını ve güçlenmesini sağlar.

Başımınızın altına bir yastık alalım ve yere sırt üstü uzanalım. Daha sonra dizlerimizi bir miktar yukarıya doğru ayaklarımız yerde olacak şekilde kıralım. Ardından belimizi ve vücudumuzu hareket ettirmeden sadece kalça kaslarımızı sanki tuvaletimizi tutar gibi sıkalım. Bazı durumlarda tuvaletimizi tutmaya çalışırken kasılan pelvik kasları egzersiz sırasında da kasılabilir. Bunun yanı sıra idrar sırasında yarıda keserekte burada bulunan kasların çalışmasını hissedebilirsiniz.

Kegel egzersizini yukarıda anlattığımız şekilde günde 3 defa olmak üzere sabah, öğle ve akşam 10 defa kasıp gevşetme şeklinde uygulamanız 1 ay sonra etkisini görmenizi sağlayacaktır. Kaslarınızı 10 saniye kasıp, 10 saniye gevşek bırakma şeklinde 10 defa tekrarlamanız yeterli olacaktır.