Hamileliğin birinci 3 aylık döneminde ortaya çıkan baş dönmesi fizyolojik olarak kabul görmektedir.

Hamilelikte baş dönmesinin en önemli sebepleri tansiyon düşmesi, şeker düşmesi, bir anda oturduğunuz yerden hızlı bir şekilde kalkma sırasında beyne o anda az kan gitmesi gibi bir takım fizyolojik sebeplerle meydana gelmektedir. Bunların tedavisine gerek yoktur. Çünkü bunlar zaten beklenen sebeplerdir.

Ancak bunların yanında bazı tedavi edilmesi gereken durumlarda vardır. Bunların en önemlisi kansızlık yani anemi dediğimiz durumdur. Bu durum tespit edildiği zaman kansızlığın uygun ilaçlar ile tedavi edilmesi gerekir. Genel olarak kansızlık tedavisinde demir preparatları kullanılmaktadır ama kansızlığın birçok sebebi olduğu için bunlara uygun tedavi doktorunuz tarafından uygulanacaktır. Bunun yanı sıra bir şeker düşmesi şeker hastalığının belirtisi olabilir. Bilindiği gibi hamileliğin 6. ayından sonra hamilelik kadınları şeker hastalığına yatkın bir hal ortaya çıkarabilmektedir. Şeker hastalığına yatkın olunduğu bu aylarda ve açlık durumlarında şekerin bir anda düşerek baş dönmesine neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda da tedavi uygulamak gerekir.

Bu durumların dışında kalan durumları hekimler normal ve fizyolojik olarak kabul etmektedir.

Hamilelikte baş dönmesi için öneriler

Fizyolojik olduğu için dinlenme ve fazla yorulmamak ile hafiflemesi mümkün olan baş dönmesini özellikle ilk 3 aylık dönem içinde tamamen engellemek maalesef mümkün değildir. 2. üç aylık yani 12-13. haftadan sonra fizyolojik olan baş dönmelerinin kendiliğinden ortadan kalktığını göreceksiniz. Ancak sürekli ve hergün olan baş dönmeleri 1. trimesterdan sonra ortaya çıkıyorsa bu durumda bir doktora görünmekte fayda vardır. Çünkü bu durumda bir şeker hastalığı, kansızlık ya da tedavi edilmesi gereken bir tansiyon düşüklüğü söz konusu olabilir. Bu gibi durumlara çeşitli basit tedavi yöntemleri uygulayarak baş dönmesinin önüne geçmek mümkün olabilir.