Büyüme ağrısı 3 yaşından başlayıp 12 yaşına kadar birçok çocukta görülebilen bir bacak ağrısıdır.

Büyüme ağrısı nedir ?

Büyüme ağrısı adı üstünde çocukların büyüme döneminde ortaya çıkan bir ağrıdır. Büyüme ritmik ve her an aynı olan bir şey olmadığı için bazı zamanlarda daha hızlı büyümeler olabilir. Büyümelerin hızlandığı bu dönemlerde çocuklar bu ağrıyı hissedebilirler. Ancak bu ağrıların her çocukta görülmesi şart değildir. Bazı çocuklarda daha sık görülen bu ağrılar farklı zamanlarda ortaya çıkabilir.

Büyüme ağrıları en fazla hangi bölgelerde görülür ?

Kemiklerin özellikle büyüme kıkırdakları uçlarına yakındır. Özellikle uzun kemiklerin büyümesi diğer kemiklere göre daha büyük olduğu için, en uzun kemiklerde bacaklarda olduğu için büyüme ağrıları sıklıkla bacaklarda en çokta diz çevresinde daha sonra ayak bileği ve kalçada da görülebilir.

Büyüme ağrıları şiddetli midir ?

Büyüme ağrıları çok şiddetli ağrılar değildir. Özellikle gün içerisinde ki vakitlerde çocuklar oyun oynarken, eğlenirken veya diğer aktivitelerini yaparken bunu çok fark etmezler. Bu nedenle daha ziyade sakin oldukları özellikle de dinlenme zamanlarında, akşam saatlerinde hatta gece uyku esnasında onu uykudan uyandıracak boyuttada zaman zaman ortaya çıkabilir.

Hangi yaşlarda büyüme ağrısı görülür ?

Büyüme ağrısının tam net bir yaş sınırı olmasa da genellikle 2-3 ile 7-8 yaş sınırındaki çocuklarda daha fazla görülmektedir.

Çocuklarda uzama (büyüme) yaşı

Erkek çocuklarda 17-18 yaşına kadar görülen boy uzaması, kız çocuklarında 15-16 yaş gibi son bulmaktadır. Ancak bazı nadir durumlarda erkek çocukların büyüme kıkırdakları 20-21 yaşına kadar açık kalabilmektedir. Uzamanın en hızlı olduğu dönem ergenlik çağıdır. Genellikle ergenliğin son bulmasıyla beraber uzamada durur.