

Dedikodu... Bir kadın, komşularından birisi hakkında bir dedik...
200 Adımda Çocuk Yetiştir... Çocuk yetiştirmek insan inşa etmektir. Bu nedenle ...
ANNELER VE ANNE ADAYLARI!... Arçelik’in gözünde tüm anneler kraliçedir....
Çocuklarınızın Sağlıklı G... Çocuklar, büyüme ve gelişimlerinin büyük bölümünü ...
Kalbi durdu doğum yapınca... Mucize Anne Kalbi durdu doğum yapınca Hayata döndü...
31 haftalık bebek anne ka... 31 haftalık bebek anne karnından sanki çıkmak isti...
Anne adaylarının ek gıdaya geçiş döneminde en korktukları şey verdikleri gıdaların bebeklerinde gaz yapıp yapmayacağı veya alerjiye sebep olup olmayacağıdır. Sağlıklı ve daha kolay bir katı gıdaya geçiş dönemi istiyorsanız 3 gün kuralını uygulamanız şart. Peki çevreden sık sık duyduğunuz bu kural neden gereklidir ve nasıl uygulanır ? gibi soruların cevaplarını daha fazla sizi bekletmeden açıklamak istiyoruz.
Her bebek fiziki ve ruhsal açıdan birbirinden oldukça farklı yapıya sahiptir. Bebeklerin kendi yiyeceklerini kendilerinin belirlemesine izin vermeniz gerekir. Bunu takip etmeniz içinde bebeğinizin vücut dilini iyi okumalısınız. 3 gün kuralı sayesinde bebeğinizin tanışmış olduğu gıdalardan hangisinin alerjik reaksiyon oluşturduğunu, yan etkilerinin neler olduğunu kolay bir şekilde gözlemleyebilirsiniz. Vermiş olduğunuz bir gıda sonrasında bebeğinizde 3 gün herhangi bir alerjik reaksiyon veya aşırı gaz sancıları yoksa o gıda doğru bir gıdadır diyebiliriz.
Yeni gıda ile tanışan minik bebeğinize, diğer gıdayla tanışması için 3 gün ara verin. Böylece vermiş olduğunuz 3 gün ara sayesinde gıdanın etkilerini ve bebeğinizin o gıdaya karşı ilgisini kolay bir şekilde gözlemleyebilirsiniz. Bilhassa ek gıdaya geçiş döneminin başlarında bu kuralı uygulamanız hem bebeğinizin sağlığı hemde sizin doğru bir şekilde müdahaleniz için büyük önem taşımaktadır. Bu kural sayesinde bebeğiniz için daha sağlıklı ve faydalı bir beslenme programı hazırlayabilirsiniz.
Örnek bir 3 gün kuralı; sadece kabak püresi yapın ve üzerine bir miktar saf zeytinyağı gezdirin. 3 gün boyunca sadece bu gıdayı bebeğinize verin ve gözlemleyin. Eğer gaz sancısı veya alerjik reaksiyon yoksa pirinç ekleyin ve 3 gün yine bu şekilde devam edin. Sonrasında yine yeni besin ekleyebilir veya başka yemek deneyebilirsiniz. Böylelikle bebeğinizin hangi gıdaya karşı alerjisinin olduğunu kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
Alerjik reaksiyonu anlamak çokta zor değildir. Eğer bebeğinizin derisinde kızarıklık veya kabarmalar varsa, bunun yanı sıra kusma, mide ağrıları, huzursuzluk, uyku problemi ve ishal gibi bulguların birkaçı vermiş olduğunuz gıda sonrasında ortaya çıkıyorsa büyük ihtimal o gıdaya karşı alerjisi vardır demektir. Hemen o gıdayı vermeyi bırakın ve ara verin. Başka gıda deneyebilirsiniz. Ortalama 2-3 hafta sonra tekrar aynı gıdayı 3 gün deneyerek sonucu gözlemleyin. Eğer hala aynı sorun ortaya çıkıyorsa o gıdayı menünüzden elemeniz gerekecektir.