Bebeğimin Yatağı Nasıl Olmalıdır ?
Eminim tüm annelerin aklına şu soru takılıyordur. Seçeceğim yatağın özellikleri nasıl olmalıdır ? Bizlerde bu konuda sizin hassas olduğunuzu tahmin ettiğimiz için size bu konuda yardımcı olacak öneriler hazırladık.
Yeni dünyaya gelmiş bebek vaktinin büyük çoğunluğunu uyuyarak geçireceği için seçilecek yatağın özellikleri sağlığı açısından son derece önemlidir. Bu yüzden yatak seçimi yapmadan önce bazı noktalara özellikle dikkat etmeniz gerekir.
Yenidoğan yatak seçimi
İlk aylarda bebek her uyandığında emzirilmek ister. Bu nedenle hem bebek için hemde anne için birbirlerine ne kadar yakın olurlarsa o kadar işler kolaylaşır. Bebeğin ilk aylarda anne ile aynı odada yatması doğru olabilir. Bu yüzden özellikle ilk 3 ay bir beşik veya ufak sepet şart hale geldi diyebiliriz. Kullanılan malzemenin mdf ve sunta gibi ahşap tozundan yapılmış olması yerine gerçek ahşaptan yapılmış olması tavsiye edilir. Ayrıca seçilen beşikte kullanılan cila veya boyaların anti-kanserojen özellikle olması önemlidir.
Beşiğin veya sepetin içine seçeceğiniz yatak süngerinin ne çok sert nede çok yumuşak olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü aşırı sert yapıya sahip yataklar bebeklerin kaslarını yorarak uykuya dalma konusunda oldukça yorarlar. Çok yumuşak yatak süngerleri ise bebeğin ağzının ya da burnunun içine gömülerek nefes almasına mani olabilir. Bu nedenle en ideal yatak tipi orta sertlikte yarı ortopedik yatak süngeridir.
9. aydan sonra yatak seçimi
9. aydan sonra bebek anneden ayrılarak kendi odasına ve kendi yatağına geçebilir. Yatak odasına en yakın olan oda bebek odası yapılmalıdır. Eğer yakın bir odanın bebek odası yapılma ihtimali yoksa bebek telsizi kullanabilirsiniz.
9. aydan sonra bebekler rahatlıkla yatak içinde sağa sola dönebilir ve yatar pozisyondan oturma pozisyonuna geçebilirler. Bu nedenle yatağın çevresinde mutlaka korkulukların olması gerekir. Ancak seçilen korkulukların bebeğin kolunu veya başını çarptığı zaman acıtmayacak malzemeden yapılmış olmasına dikkat edin. Korkulukları kapatarak darbe şiddetini azaltmak için yatak seçimi sırasında nevresimcilerde bulunan koruyucu örtülerden faydalanılabilir. Kullanılan korkuluk parmaklıklarının aralıkları 2.5 cm'den daha az ve 6 cm'den daha fazla olmamalıdır. Korkulukların açılması için kullanılan mekanizmanın tek taraftan değil 2 taraftan açılmaya uygun olması gerekir. Böylece bebeğin mekanizmayı açması daha zor olacaktır. Ayrıca açma mekanizmasının bebeğin ulaşamayacağı yerde örneğin alt kısımda olması gerekir. Parmaklıkların boyu bebek büyüdüğü zaman atlayamayacağı büyüklükte en az 60 cm olmalıdır. Boyu ayarlanabilir özel parmaklıklı bebek yataklarından seçebilirsiniz.
Seçilen yatağın mobilya kısımlarında bebeğe zarar verebilecek sivri çıkıntıların ve köşelerin olmamasına dikkat edilmelidir. Yukarıda da dediğimiz gibi seçilen yatağın süngerinin ne çok sert nede çok yumuşak, orta sertlikte olması gerekir. Yatak ve yorganlarda ilk tercih pamuklular olabilir.