Emzirme döneminde birçok annenin başına gelen problemlerden biriside şüphesiz meme başı çatlaklarıdır.

Tedavisi mümkün olan bu tarz problemlerde önemli olan oluşmadan önlemektir. Annelerimizin bebeklerini ağrısız ve mutlu bir şekilde emzirmesi için meme başı çatlakları hakkında birçok konuyu araştırdık ve sizlere sunuyoruz.

Daha önce bebek emzirmemiş ve anne olmamış bayanların ilk emzirme dönemlerinde hafif ağrıyla karşılaşmaları normaldir. Bebek doğru bir şekilde emzirildiği takdirde meme başı çatlaklarının oluşması çok az bir ihtimaldir. Eğer meme başı çatlaklarıyla sık sık başınız derde giriyorsa mutlaka emzirme tekniğinizi kontrol edin.

Meme başı çatlaklarını önlemek için tavsiyeler

Bazı durumlarda meme başı çatlakları hamilelik döneminde de bayanların karşılaştığı problemlerin arasındadır. Bu dönemde bu problemi önlemek için alınması gereken bazı önlemleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Hamilelik dönemi süt üretiminin başladığı bir dönemdir. Bu yüzden memeler gelişmeye ve büyümeye başlar. Bu dönemde memeyi destekleyecek ve sıkmayacak sütyenler kullanmanız tavsiye edilir.
  • Doğuma 1 ay kala meme başınıza bakım yapmaya başlayabilirsiniz. Doğal ve bitkisel pomatlar meme başınızın bakımı için yeterli olacaktır.

Genellikle doğum sonrası emzirme döneminde baş gösteren meme başı çatlakları için şu önlemleri alabilirsiniz;

  • Meme başı çatlaklarının ana nedeni olan yanlış emzirme tekniğidir. Bu nedenle doğru emzirme tekniğini öğrenmeniz gerekir. Doğru bir emzirmenin temel noktaları: Emzirme sırasında annenin dik ve doğru oturması, bebeğin meme etrafında bulunan kahverengi kısmı tamamen ağzına almasıdır.
  • Meme temizliğine ayrıca önem vermeniz gerekir. Giydiğiniz ve göğsünüze değer herşeyin temiz olmasına özen gösterin.
  • Meme ve meme başı kesinlikle ıslak tutulmamalı. Her emzirme sonrasında kurutulmalıdır.
  • Bebeği 1 gün ağrıyan ve sızlayan memeden emzirmeyin. O memenizi elle boşaltabilirsiniz.
  • Sütyeninizin pamuklu kumaştan olmasına dikkat edin. Sentetik yapıya sahip sütyenler çatlak oluşmasına neden olur.
  • Emzirme sonrasında meme temiz ve ıslak bir bez ile silinmeli ve kurulmalıdır. Kuruma sonrasında 1-2 damla memeden süt akıtılarak meme başı ıslatılmalı ve kendiliğinden kuruması sağlanmalıdır.

Meme başı çatlakları için öneriler

  • Eğer meme ucunuzda çatlaklar oluştuysa hasarlı bölgeyi kapatıp tampon görevi üstlenecek bitkisel yağlar (zeytinyağı vb.) veya lanolin içeren kremler kullanmanız gerekir. Sürmüş olduğunuz bu krem sonucunda oluşan bariyer sayesinde ciltte yer alan nemin buharlaşarak yok olmasını önlenir. Nem memeden uçmadığı için meme başındaki çatlaklar daha kısa süre içinde onarılır. Bitkisel yağlar ve kremler emzirme sonrası meme ucuna yumuşatılarak sürülmelidir.
  • Kesinlikle memelerin alkol veya kimyasal temizleyici ile temizlenmemesi, sadece ılık su kullanılması gerekir.
  • E vitamini içeren bitkisel kaynaklı ürünleri meme başınıza sürebilirsiniz. Eczanede satılan E vitamini kapsüllerinden alıp onları delip meme başınıza uygulayabilirsiniz. Emzirme öncesi her ihtimale karşı silmeniz önerilir.
  • Meme başı çatlakları için en iyi ilaç yine de annenin kendi sütüdür. Bu nedenle emzirme sonrası bir kaç damla anne sütü ile meme başının ıslatılıp açık havada kurutulması gerekir.
  • Meme ucunda meydana gelen çatlakların ortalama iyileşme süresi 1 haftadır. Tüm temizlik, bakım ve emzirme tekniklerine rağmen daha uzun süren meme başı çatlaklarının sebebi mantar enfeksiyonudur. Bir doktora görünmenizde fayda vardır.