Bebeğiniz ile etkili bir iletişim sağlayabilmek için onunla birebir etkileşim içinde olmanız gerekir.

Doğumdan sonra bebeğinizin bakımına ve eğitimine aşırı özen gösteriyor olmalısınız. Acaba bebeğinizin okuyacağı ilk kitap hangi tür olmalı ve nasıl olmalıdır. Bu konu hakkında merak ettiklerinizi açıklamaya çalışacağız.

Bebeğiniz ile tanıştıktan sonra hangi dönemlerde ona kitap okumaya başlamanız gerektiğini biliyor musunuz ? Hayatımızın her döneminde bizler içinde son derece önemli bir yere sahip kitaplar, bebek gelişiminde de son derece önemli bir araçtır. Çocuk Psikologu Seval Uslu Yazıcı, bebeklerin zihinsel gelişimi hakkında;

Çevremizde yer alan tat, ses, koku, şekil, renk ve dokunma gibi bütün uyaranlar bebeğiniz dünyaya geldikten sonra onun beyninde yer edinmeye ve kazınmaya başlar. Uyarı gönderilen beyin hücreleri birbirleri ile etkileşim oluşturarak milyonlarca sinaptik bağ meydana getirirler. Oluşan bu bağlar aslına bakılırsa bebeğinizin tüm yaşamı boyunca kullanacak olduğu beyin kapasitesinin temellerini oluşturacaktır. Bebeğinizin hayata gözlerini açtığı ilk yıllarında kaliteli olan ne kadar çok uyaran ile tekrarlı bir şekilde karşılaşırsa, meydana gelen bu bağlar o kadar çok korunur ve kullanılır. Bu konuda ebeveyn olarak mümkün olduğu kadar onun zihinsel gelişimine destek verecek, işitsel, dokunsal ve görsel duyularını aktif bir şekilde harekete geçiren kitapları tercih etmeniz tavsiye edilir.

Bebeğinizin ilk kitabı nasıl olmalıdır ?

  • Bebeğinizi ilk kitabı ile yaklaşık 1 yaşında tanıştırın.
  • Seçeceğiniz ilk kitabın az cümlelerden oluşan, bol resimli ve renkli olmasına özen gösterin.
  • Kitabın içinde yer alan resimlerin büyük ve üzerine dokunduğu zaman hissedebileceği kabartmaların olduğu yaprakları kalın kitaplardan yana tercihinizi kullanın.
  • Kitabın sayfalarını kendisinin çevirmesi için ona yardımcı olun ve tüm dikkatini resimlere yönelmesini sağlayın.
  • Seçmiş olduğunuz kitabın hikayesi net ve somut ifadelerin yer aldığı bir kaç cümleden oluşsun. Soyut ifadelerin ağırlıklı olarak kullanıldığı karmaşık cümlelere sahip kitaplar, çocuğunuzun ilgisini olumsuz etkileyecektir.
  • Kitap okumayı eğlenceli bir etkinlik haline getirin ve mümkün olduğu kadar onu bu etkinliğe dahil etmeye çalışın. Böylece kitap okumak, onun istekli bir şekilde katılacağı etkinlik haline dönüşecektir.