Bebeğinize isim seçme konusunda kararsız kaldıysanız bu yazımızı mutlaka okumalısınız.

Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra veya daha hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren zor ama bir o kadar da eğlenceli kararlardan birisi de şüphesiz ona ne isim koyacağınızdır. Şayet hamile kalmadan önce aklınızda bir kaç isim fikri varsa çok problem çekmeyebilirsiniz. Fakat doğuma sayılı günler kaldığı halde hala isminin ne olacağına karar veremediyseniz stresli ancak bir o kadar da tatlı sohbetler sizi bekliyor. Kararsız olduğunuz zamanlarda tüm arkadaşlarınız ve akrabalarınızdan gelen isim önerilerine karşı kimseyi kırmamak adına yaptıklarınız size zor anlar yaşatabilir.

Bebeğe isim seçme döneminde özellikle aile bireyleri anne ve babaya sevdikleri insanların isimlerini hatırlatacak ve bebeğe konmasını isteyecektir. Annenin hoşuna giden isim babanın hoşuna gitmeyebilir ya da tam tersi olabilir. Hatta eşler arasında söz dalaşına bile girebilirler.  Fakat bizim size bu konuda en temel tavsiyemiz fazla uzatmadan orta noktada olayı tatlıya bağlamaktır.

Bebeğinize isim seçerken bunlara dikkat edin

  • Ses uyumu: Seçilen ismin söylenişinin kulağa güzel gelmesi önemli bir konudur. Yüksek sesle ve hatta soyadınız ile beraber söylendiği zaman kulağa hoş geliyorsa sorun yok demektir.
  • Farklı isim: Daha önce kullanılmayan veya az kullanılan isimler seçmek değişik fakat aynı zamanda zor bir durumdur. Sık kullanılan isimler ile fazla kullanılmayan farklı isimler arasında tercih yapacaksanız iyi değerlendirmeniz gerekir. Örneğin farklı isim kolay anlaşılamayacağı için sorun çıkarabilir. Fakat bir yandan çok ilgi çekebilir ve çocuk kendini farklı hissedebilir.
  • Popülerlik: Bebek isimleri genel olarak o zamanın isim popülerliğine göre verilir. Mesela 5-10 yıl önce Hakan, Elif, Taner, Mert ve Ayşe gibi isimler çoğunluktayken şimdilerde ise Mertcan, Atacan, Berkcan gibi 'can' ekli isimler tercih edilmektedir. Size bu konuda tavsiyemiz 30-40 yıl sonra bile popülerliğini kaybetmeyen isimlerden yana tercihinizi kullanmanızdır.
  • İlişkilendirmek: Aileler çocuklarına isim koyarken bazı şeyler ile özdeşleşmiş (Muhammed, Devrim) isimleri seçerler. Çünkü aileler bu isimlerin duyulduğu zaman akılda kalacağı imajı önemserler.
  • Anlamı: Seçeceğiniz ismin anlamına çok dikkat edin. Pozitif anlama sahip isimleri tercih edin.
  • Takma lakaplar: Vereceğiniz ismin ileride nasıl bir takma ada dönüşebileceğini tahmin etmeniz gerekir. Mesela zeynep isminin zeyno, zeynoş gibi lakaplara dönüşmesi gibi vereceğiniz bazı isimlerin ilerde negatif lakaplar takılma ihtimalini göz önünde bulundurarak uzak durmanız gerekebilir.
  • Telaffuz ve yazım: Kimi isimlerin alışılmışın dışında olmasından dolayı söylenmesi ve yazılması zordur. Mesela Berfuz ismi. Çocuğunuzun ismini düşünerek seçmenizi tavsiye ederiz. Birbiri ile karıştırılma ihtimali olan isimlerden uzak durmanız gerekir. Mesela Bertan, Ertan, Erkan gibi. Çocuğunuza seçeceğiniz ismin yurtdışında kolay bir şekilde telaffuz edilmesi de büyük bir avantajdır.
  • Kısaltmalar: Çocuğunuza vermiş olduğunuz isimlerin ve soyisminin baş harflerinin yan yana gelmesi sonucunda ortaya kötü kelimelerin çıkmamasına dikkat edin. Mesela Berk Onur Kurt gibi.
  • Cinsiyet: Fazla tercih edilmese bile uniseks isimler birçok aile tarafından kullanılmaktadır. (Deniz, Kader gibi) Bize göre cinsiyeti tam olarak yansıtan isimlerin kullanılması ilerde birçok problemi önleyebilir.