Gebelik döneminde görülen yumurtalık kistinin hamileliğin gidişatına, bebeğe ya da doğuma etkileri nelerdir ?

Gebeliğin genel olarak ilk aylarında görülen yumurtalık kistleri zararsız yapıdadırlar. Hamile anne adayında meydana gelen bu kistler büyük bir ihtimalle gebeliğin 20. haftasına doğru tamamen kaybolur. Yumurtalık kistleri kanserli değildir. Fakat büyüdükleri ya da belirtileri ortaya çıkmaya başladığı zaman sorun oluşturabilirler. Kist ameliyatları genellikle bebek dünyaya gelene kadar doktorlar tarafından pek tavsiye edilmez. Ameliyat yapılmasa bile kistlerin yapısı ve büyüme durumu sürekli olarak kontrol altında tutulur.

Hamilelik döneminde fark edilen kist şayet bebeği sıkıştıracak derece de bir büyüklüğe sahip ise bir iğne vasıtasıyla kist küçültülmeye ve mümkünse kurutulmaya çalışılır. Titizlikle yapılan bu operasyon eğer başarıyla sonuçlanırsa doğum sırasında ve sonrasında herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. Bebek normal doğum ile dünyaya geldiyse, 1-2 ay sonra operasyon ile kist yumurtalıktan alınır. Eğer bebek sezaryen ile dünyaya geldiyse doğumun hemen sonrasında kist de temizlenebilir.

Yumurtalık kisti ameliyatında genel olarak yumurtalık dokusunun zarar görmemesine ve kistin yumurtadan sıyrılarak çıkarılması dikkat edilir. Fakat yumurtalık dokusunun kistle kaynaşarak birleştiği ve kist dokusundan ayrılamadığı durumlarda kist ile beraber yumurtalığın da tamamen alınması gerekebilir.