Hıçkırık, bebeğin diyafram kasının istem dışı kasılması sonucunda oluşan zararsız bir olaydır.

Bebeklerin çoğunda görülen hıçkırık anne ve babayı biraz tedirgin etmektedir. Hıçkırık, yetişkinlerde olduğu gibi endişe edilecek bir durum değildir. Bebeğin basit ve zararsız bir tutumu sonucu kendiliğinden geçen bir olaydır.

Bebeklerde hıçkırık nasıl ve neden oluşur

Hıçkırıklar, bebeğin akciğerleri altında yer alan ve solunuma destek sağlayan büyük kasın kasılması neticesinde ortaya çıkmaktadır. Anne karnında bile bebeğin hıçkırıklarına şahit olabilirsiniz. Bebeklerde gaz çıkarma ve beslenme sonrası hıçkırıklar daha fazla görülür. Yeni dünyaya gelmiş bebeklerde 12 aylık olana kadar görülen hıçkırıklar genellikle normal bir refleks sonucudur. Bebeğin emzirme sonrası miğdesi epey bir şiştiğinde, ortam ve vücut sıcaklığı birdenbire düştüğünde, bebekte ani bir heyecanlanma meydana geldiğinde ve bebeğin beslenmesi sırasında hava yuttuğu zaman hıçkırık oluşur.

Bebeklerde hıçkırık nasıl geçer

Eğer hıçkırık bebeğinizin uyumasını ve beslenmesini olumsuz etkilemiyorsa bir şey yapmadan kendiliğinden geçmesi beklemek en doğrusudur. Şayet hıçkırıklar bebeğinizi çok rahatsız ediliyor ise telaşlanmadan ilk olarak emzirme sonrasında bebeğinizi ortalama 30 dk dik bir şekilde tutmak ve sırtını sıvazlayarak gazını çıkartmak gerekir. Her emzirme işleminden sonra bu hareket hıçkırığı azaltacaktır. Ayrıca emzirme sırasında bebeğinizin hava yutması hıçkırığı arttırmaktadır. Bu yüzden emzirme esnasında hava yutmamasına dikkat edin.

Ortam değişikliği bebeğin hıçkırığının artmasına sebep olabilir. Ortamın bir anda soğuması bebeğin hıçkırığını tetiklediği için soğuk ortamda tutulmamasına dikkat edilmelidir. Hastalık olmayan hıçkırık için kesinlikle ilaç kullanılmamalıdır. Genel olarak annenin bebeği tekrar emzirmesi de hıçkırığın durmasına yardımcı olur.

Yukarıda uyguladığınız basit yöntemler ile hıçkırık geçmiyorsa bebeğe 1-2 çay kaşığı kadar su vermek hıçkırığın kesilmesinde yararlı bir yardımcıdır. Hıçkırık konusunda eskilerin tavsiyeleri sonucunda yanlış bilinen uygulamalardan bir tanesi de limon vermektir. Bebeğe bir damla limon verildiği vakit bebek ekşilikten dolayı bir anda nefesini tutuyor ve hıçkırık geçebiliyor. Fakat limonun sahip olduğu Ph değeri bebek için pek uygun bir besin maddesi değildir. Limon bebeğin kusmasını tetikler ve pişik olmasına neden olur.