Vajinusmus Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Vajinusmus; vajina girişinde yer alan ve onu çevreleyen pelvis adı verilen kasların istem dışı bir şekilde kasılarak cinsel birleşme sırasında ağrı ve acıya sebep olması yada bu ağrı yüzünden cinsel ilişkinin hiç gerçekleşememesi durumu olarak tanımlanabilir.
Bir diğer ifadeyle vajinismus; bedensel bir problem sonucunda değil kadının endişe, korku ve kaygıları gibi psikolojik nedenlerden dolayı cinsel birleşmeye izin vermemesi veya verememesi olarak ifade edebiliriz.
Vajinusmus'un belirtileri nelerdir ?
Vajinismus hastalığının en belirgin özelliği, cinsel ilişki esnasında kadının istem dışı bir şekilde panik atağa benzer davranışlar sergilemesidir. Bilinci açık olduğu halde vajinusmus yaşayan kadın kendi kontrolünü kaybeder ve negatif bir hipnoz içine girmiş gibi davranırlar. Bu problemi yaşayan kadınların çoğundan "istiyorum ama elimde değil yapamıyorum" gibi sözleri mutlaka duyarsınız. İşte vajinusmus hastalığının bilinen belirtileri;
- Bariz bir şekilde belli olmayan ve nedeni tam olarak bilinmeyen cinsel ağrılar
- Cinsel birleşme sırasında kadının gerginlik, batma ve yanma hissi yaşaması
- Jinekolojik muayene sırasında kadının acı duyması ve zorlanması
- Cinsel ilişki sırasında penisin vajinaya ağrılı ve zor bir şekilde girmesi
- Kadının cinsel birleşme esnasında rahatsızlık duyması, eşinden kaçması ve bacaklarını kapatmaya çalışması
- Acı duyması nedeniyle kadında meydana gelen cinsel istek kaybı
Vajinusmus tedavisi
Kişinin fiziksel sorunlarının olmadığı çeşitli testler sonucunda anlaşılırsa tedavi bu konunun uzmanı olan doktor ve psikologlar tarafından gerçekleştirilir.
Vajinusmus hastalığının sebebi psikolojik kaynaklı olduğu için standart bir şekilde uygulanan tedavi yöntemi yoktur. Tamamen kişiye özel olarak uygulanan tedavi yöntemi, uzman bir hekim tarafından belirlenmeli ve egzersizler yapılmalıdır.
Bazı vajinismus problemleri psikolojik kaynaklı olmayabilir. Yapısal nedenlerden kaynaklanan cinsel ilişkiye imkân vermeyen problemler cerrahi işlemler uygulanarak halledilebilir. Bu yüzden vajinismus şikayeti olan kadınların ilk olarak jinekolog tarafından kontrol edilmesi gerekir. Yapılan araştırmalar sonucunda vajinusmus hastalıklarının %90'ı psikolojik kaynaklıdır.
Erkeklerdeki meydana gelen ürolojik problemlerde vajinismus’a sebep olabilir. Bu yüzden vajinusmus tedavisinde erkek eşler ile de görüşmeler yapılmaktadır. Vajinusmus hastalıklarının değişiklik göstermesine rağmen yaygın olarak kullanılan birkaç tedavi yöntemini şu şekilde sınıflandırabiliriz:
- sadece bilgilendirme;
- davranışsal tedavi;
- çocukluk dönemi ve anne baba ile ilişkileri içeren dinamik tedavi;
- hipnoz ve telkin;
- kişiye özel karma bir tedavi yöntemi;