Bebeklerin uzun süreli emzik kullanmaları sakıncalı olabilir.

Emziklerin uzun süre kullanılması, ağız ve diş yapısında zararlara ayrıca konuşma bozukluğuna sebep olabilmektedir. Bebeklerin 2 yaşına kadar emzik kullanımından vazgeçmeleri önemlidir.

Emzikler kullanım şekline göre ağızlarda olumsuz ve tehlikeli etkiler yaratabilir. Örnek verecek olursak en sık rastlanılan problemler; üst dişlerin ön tarafa doğru, alt dişlerin ise iç tarafa doğru eğilmesi, damakların yapısında meydana gelen daralmalar, alt çene ve üst çene arasında oluşan kapanış problemleri bebek üzerinde ciddi estetik ve psikolojik sorunlara yol açabilmektedir. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Küçükyılmaz,

Emzik, bebeklerin huzursuzlandığı vakit veya sadece uykuda verilmesi gerekir. Uzun bir süredir emzik kullanan çocuklarda parmak yada dil emme ve hatalı yutkunma gibi yanlış alışkanlıklar da görülebilmektedir. Diş yapısında meydana gelen bozuklukların tedavi edilmesinde öncelik olarak bu alışkanlığın yok edilmesi son derece önemlidir” dedi.

Emzik ne zaman kullanılmalıdır ?

Her durumda bebeğin ağzına emzik verilmesi doğru değildir. Uyku problemi olan, giysi ve parmaklarını durmadan emmek isteyen, anne sütünü yeteri kadar alamayan, huzursuz ve mama ile beslenen bebeklerin kullanması yerinde olur. Bebeklerin anne sütüne alışması için emzik kullanımına 1. aydan sonra başlamak oldukça önemlidir. Uykuya dalmak üzere olan bebeğe verilen emzik, uyku sırasında bebeğe zarar vermemesi için ağzından alınması gerekir. Emziklerin temizlenmesi ve hijyenik olması dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli husustur. Bebeğin bakımından sorumlu olan kişilerin dikkat etmesi gereken bir nokta da, emziği önce kendi ağızlarına daha sonra bebeğin ağzına vermemeleri gerekir. Çünkü yetişkin kişinin ağzında bulunan zararlı ve çürük yapıcı mikroorganizmalar bebeğin hassas ağzına bulaşarak zarar vermesine neden olabilir.

Doğru emzik seçimi

Yırtılmış ve yarılmış emziklerin kullanılmasından kaçınılmalıdır. Silikon veya kauçuktan imal edilmiş emzikleri tercih edin. Anneler bebekleri 6 aylık olana kadar anne memesine benzerlik gösterdiği için damaksız emzikleri, 6 ay sonrasında ise damak gelişimine zarar vermeyecek anatomik başlıklı emzikler kullanmalıdır. Ağız içini, çeneyi ve dudakları tahriş edecek emziklerden uzak durmanız gerekir.