Her canlıda yer alan ve koruyucu özelliklere sahip mekanizmaya refleks adı verilir.

Örneğin gözümüze birşey kaçtığı zaman gözlerimizi kırpmamız, elimizin ateşe değdiği esnada bir anda geri çekmemiz gibi istemsiz davranışlar bizi dış dünyadan koruyan reflekslerdir.

Yeni doğan bebekler sonradan ortadan kalkacak olan bir çok refleks ile dünyaya gelirler. Bu durum düşünüldüğü zaman oldukça doğaldır. Çünkü henüz gelişme aşamasında olan ve kendi dilini ifade edemeyen canlının dış etkenlere karşı koruyucu reflekslerinin fazla olması olağan bir durumdur. Gelişme aşamasında olan bebeklerin bu sebeple dünyaya geldikleri zaman çok sayıda refleksi bulunur. Bebekler büyüdükçe ve dış dünya ile baş etmeyi öğrendikleri zaman bu erken dönem refleksleri azalarak ortadan kalkacaktır.

Yenidoğan muayenesi adı verilen kontrollerde bebeğinizin yaptığı bu refleksler doktor tarafından ayrıntılı bir şekilde değerlendirilerek bebeğinizin nörolojik durumu hakkında geniş bilgi edinilir. Yeni dünyaya gelmiş bir bebeğin burnuna dokunulduğunda ya da parlak bir ışık tutulduğu zaman hapşırdığını, göz kapaklarına hafifçe dokunulduğu zaman gözlerini kırptığını, karnı üstüne yatırılan bebeğin nefessiz kalma korkusu ile kafasını bir tarafa çevirdiğini ve ağzının veya burnunun üstüne bir şey koyulduğu zaman kafasını sallayarak onu uzaklaştırdığını göreceksiniz. Tüm bunlardan anlaşılıyor ki bebekler sandığınız kadar çaresiz değillerdir.

Bebeklerde sıçrama (moro) refleksi: Ani oluşan bir olay karşısında bebeğinizin vermiş olduğu tepkidir. Misal olarak yatmakta olan bebeğin yatağına sert bir şekilde vurulduğu zaman bebek birden sıçrar ve vücudu gergin bir hal alır. Kısa bir süre sonra bu gergin durum eski haline döner.

Bebeklerde bir nesneyi yakalama refleksi: Verilen bir nesne karşısında bebeğinizin o nesneyi avuçiçinde sıkarak vermiş olduğu tepkidir. Parmağınızı bebeğinizin avuç içine koyduğunuz vakit sıktığını göreceksiniz.

Bebeklerde yürüme refleksi: Bebeğinizin ayak tabanlarında hissettiği basınç nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Bebeğinizi tutarak düz bir zemin üzerinde ayaklarını değdirdiğiniz zaman sanki yürüyormuş gibi ayaklarını hareket ettirdiğini göreceksiniz.

Meme arama refleksi: Yeni dünyaya gelen bebeklerin sahip olduğu reflekslerden birisi de emmek için meme arama refleksidir. Bebeğiniz ağzının kenarına değdirilen çoğu şeyi meme zannedecek ve emmeye çalışacaktır.