Doğum sonrası meydana gelen depresyon nedir, depresyona neler sebep olur, hangi yaş gruplarında doğum sonrası depresyon riski daha fazladır gibi soruların cevaplarını merak edenler için hazırlamış olduğumuz yazı arşivi.

Doğum sonrası bebek sahibi olan anne oldukça heyecanlıdır. Ancak bebek duygusu annenin yaşamını stresli ve zor duruma sokabilir. Bebeği olan anneler belli bir hüzün ve kaygı içine düşerler. Bu durum onların ruh hallerini olumsuz etkiler. Genel olarak 10 gün içinde düzelen bu ruh halinin daha ağır versiyonu olan depresyon sinsi bir şekilde annenin içine işleyerek 1-2 yıl sürebilmektedir.

Doğum sonrası meydana gelen depresyonun nedenleri

  • Biyolojik Nedenler : Gebelik süresince oldukça artış gösteren östrojen ve progesteron hormon değerleri, doğumun gerçekleşmesi ile bir anda düşmektedir. Bu durum doğum sonrası meydana gelen depresyonun ana nedeni sayılmaktadır. Bunun yanında hamilelik döneminde anne adayında oluşan tiroit bozuklukları da depresyona neden olabilmektedir.
  • Psikososyal Nedenler : Doğumdan sonra meydana gelen psikiatrik bozuklukların sadece %15'i kişiler arası ilişkiler ve sosyal yaşamla doğrudan bağlantılıdır. Hayatlarını kendilerinden daha fazla dışardan yönetildiğini düşünen anneler, depresyona yakalanma bakımından yüksek riskli grup içinde yer alırlar. Bazı durumlarda gebeliğin bitmesi anne karnında gelişimini tamamlayan fetusun kaybı olarak hissedilmekte ve bu durum annenin sevdiği birini kaybetmesini hatırlatabilmektedir. Böyle bir durum depresyonun başlangıcı olabilir.

Doğum sonrası depresyon belirtileri

  • Boşluğa düşmek ya da şiddetli hüzün duygusu
  • Çok yorgun ve enerji eksikliği gibi bedensel şikayetler
  • Etrafındaki çoğu kişiden ve aktivitelerden uzak durmak, kaçmak
  • Hafıza ve odaklanma güçlüğü
  • Aşırı sinirlilik, panik atak ve yersiz ağlamalar
  • Bebeği sevmeme ve ona zarar verme isteği
  • Yemek istememek ve uyku problemi

Hangi yaş grubu risk altında

Bluğ çağını yeni atlatmış kadınların doğum sonrası depresyona yakalanma riski diğer kadınlara göre %30 daha fazladır. Daha önceki yıllarda depresyon geçirmiş kadınların riski %25'tir. Bir önceki hamileliklerinde depresyon yaşayan annelerde hüzün bulguları da mevcutsa major depresyon gelişme riski %85'tir.

Normal depresyon ile doğum sonrası depresyon arasındaki farklar

Doğum sonrası meydana gelen depresyonlarda intihar düşüncesi diğer depresyonlara göre oldukça azdır. Gündüzleri depresyonun etkisi daha azdır. Ancak akşamları depresyonun etkisi artmaktadır. Doğum sonrası depresyon zihinde karışıklığa neden olur. Süresi ortalama 1.5 - 2 aydır.

Doğum sonrası depresyon için tavsiyeler

Anne adaylarının hamileliğin normal birşey olduğunu akıllarından çıkarmamaları önemlidir. Yeni dünyaya gelmiş bir bebeğe bakmak ve onunla yanlız kalmak anneleri tedirgin edebilir. Bu zorlu dönemde anne ve bebeğin birbirine alışması için çevresinden yardım alması gerekir. Doğum sonrası depresyon dönemini rahat atlatmak için doğum öncesinde eğitim almak ve kitaplar okumak oldukça yararlı olacaktır. Ayrıca sizi rahatsız eden, kaygılandıran her türlü problemi doktorunuz ile paylaşmanız ve kafanızda büyütmemeniz gerekir.