Doğum yapan annenin vücut yapısının eski haline dönmesi tahmini 1,5 ayı bulacaktır.

Bu dönem annelerimiz için oldukça önemlidir. Bu yüzden aşırı ağır işlerden kaçınması ve bol bol dinlenmesi gerekir. Sezeryan doğum yapan anneler için doğumdan sonra doktor kontrolü 2 hafta içinde, normal doğum yapan anneler içinse 6 hafta sonra kontrol yapılması planlanır.

Çoğu anne için lohusalık pek sıkıntılı geçmez ancak aşağıda vermiş olduğumuz belirtiler gözlenirse hemen doktora başvurmalı ve gerekli kontrollerin yapılması önem arzeder.

Aşağıda verdiğimiz belirtilen kesin olarak kötü durumun habercisi olmayabilir, ancak doktor kontrolü gerekebilir;

- 37.5 derece üzerine çıkan yüksek ateş
- Çok sık tahmini saat başı ped değiştirmeyi gerektirecek kadar kanamanın olması
- Hastane sonrası artan akıntılar, kızarıklıklar ya da operasyon ağrıları
- İdrar yapma sırasında meydana gelen aşırı yanma ve ağrılar
- Bacağınızda oluşan sıcak kırmızı renkli sert bir bölgenin ağrı yapması
- Mide bulantılarınızın artması ve aşırı kusmalar
- Psikolojik olarak şiddetli ve geçmek bilmeyen depresyon duyguları
- Emzirme döneminde memede farkedilen kırmızı ve sert bölgeler (Mastitis)

Doğum Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Genellikle hamilelik döneminde hemoroid oluşabilir. Lohusalık döneminde bu hemoroidler canınızı sıkabilir. Bu yüzden oturma banyoları ya da hemoroid kremleri ile bu ağrılı dönemi atlatabilirsiniz.

Doğum sonrasında vajina girişi ile makat arasında kalan bölgede ağrılar olabilir. Perine adı verilen bu bölgedeki ağrıları hafifletmek için, yan yatmak veya orta kısmı boş şişirilebilir köpükten üretilmiş bir yastığa oturma yöntemleri denenebilir.

Doğumu kolaylaştırmak için perine bölgesine atılan kesi kısa bir süre sonra iyileşecektir. Ancak iyileşme süresince biraz ağrı çekebilirsiniz. Atılan bu kesi bölgesinin hemen iyileşmesi için temiz tutulması ve nemli kalmaması gerekir.

Epidural anestezi yöntemiyle doğum yapan anneler belli bir süre baş ve omuzlarında ağrı hissedebilirler.

Doğum sonrası kanamalar azalarak devam eder. Tahmini 6 hafta sonunda kanama koyulaşarak son bulur. Emziren annelerde kanama daha kısa sürede kesilir.

Rahmin eski haline dönmesi sırasında yapmış olduğu kasılmalar annede emzirme sırasında karından kasıklara vuran ağrıların oluşmasına neden olabilir. Aşırı şiddetli kasılmalar için ağrı kesici kullanılabilir.