Bebeğinizin olması mutluluk verici bir hadisedir, lakin annenin hayatı streslerle dolu ve zor olabilmektedir.

Doğum sonrasında depresyon? Yaşanmasına neler sebep olur?

Birden çok bayan çocuk sahibi olduktan sonra biraz kaygı ve hüzün hisseder, ruh durumunda değişiklikler görülür. Bu ruh hali normalde 7 yada 10 gün içerisinde birşey gerekmeden düzelir. Fazla görülmeyen, lakin daha fazla sorunlar doğum bittikten sonra bunalım ve psikozdur. Doğum bittikten sonraki birinci 6 hafta içerisinde gizlice başlar ve bir kaç ay içerisinde düzene girer lakin 1 yada 2 yıl civarında da sürebilir.

Doğum Sonrası Depresyonda Biyolojik Nedenler: Hamilelik döneminde artan östrojen ve progesteron seviyelerinin doğumla beraber anlık azalması depresyonu tetiklemektedir. Geç başlayan doğum sonrasında depresyonda tiroit bozuklukları sebep olabilir. Ek Olarak folat eksikliğinin bulunmasıda doğum sonrasında oluşan depresyona etkisi olabilir.

Doğum Sonrası Depresyonda Psikososyal Nedenler: Bebek sahibi olan bütün annelerde hormonal farklılıklar olmasına rağmen psikiatrik bakımından meydana gelen bozuklukların sadece annelerimizin %10 ile %15'inde bulunması, sosyal ortamdan kaynaklanan stres, ilişkide olduğu kişiler, sosyal bakımdan desteklerden kaynaklı olduğu görülmektedir. Yaşamlarını dış etkenlerin daha çok yönettiğini söyleyen annelerimiz doğum sonrasında depresyon açısından riskli grup içindedir. Hamileliğin son bulması fetus ile olan yakınlığın bitmesi hissi vermekte ve sevgi duyulan birinin yitirilmesini hatırlatabilmektedir.

Doğum sonrasında oluşan depresyon normal depresyondan hangi bakımdan farklılıklar gösterir?

İntihar etme fikri doğum sonrasında ki depresyonda yok denecek kadar azdır. Akşam vakitlerinden daha kötü hissetmektedir. Zaman daha kısadır (6 veya 8 hafta) sürmektedir, zihninizin karışık olması daha fazladır.

En fazla hangi yaşlarda doğuran kadınlar depresyon yaşamaktadır?

Erken yaşta hamile olan (bluğ döneminin hemen sonrasında) bayanlarda risk %30 daha çoktur. Geçmiş yıllarda depresyon hikayesi bulunan kadınlarda doğum sonrasında depresyon olma riski %25 civarındadır. Daha önceki gebelik döneminde doğum sonrasında depresyon yaşayan ve şimdiler de hüzün bulguları var olan bayanlarda major depresyon gelişiminin olma riski %85'tir.

Gebeliğin başlamasından sonra önlem olarak psikiyatrist veya psikolog'un desteğini almak lazım mı?

Hamilelik öncesinde herhangi bir psikiyatrik rahatsızlığı bulunan veya bir önceki doğumu sonrasında depresyon olmuş hastalara bu desteği tavsiye etmek gerekir.