Uzun zamandır çocuk bekliyorsunuz. Birde öğrendiniz ki ikizleriniz olacak. Tepkiniz ne olurdu acaba ?

Tüp bebek ve benzeri yardımcı hamilelik yolları çoğaldığı için ülkemizde ikiz ve daha fazla bebek olma ihtimalleride %30 oranında artmıştır. Bizde bu oranları göz önüne alarak sizler için ikiz gebelik hakkında bilgiler topladık.

İkiz gebeliği olan anne adayının tek gebeliğe göre daha fazla kilo alacağını herkes biliyordur. Bu konuda bir diğer önerimiz normal tek gebeliklere göre riskiniz daha fazladır. Bu nedenle daha sık doktor kontrollerine gitmeniz gerekecek.

İkiz gebeliklerde bebek bakımı ve beslenmesi daha zordur. Bu konu hakkında kitaplar okuyabilir veya ikiz bebek sahibi olmuş anneler ile fikir alışverişi yapabilirsiniz.

İkiz gebeliğin erken doğum riski daha fazladır. Normal bir gebeliğin ortalama süresi 40 hafta iken ikiz gebeliğin 36 hafta, üçüz gebeliğin ise 32 hafta ortalaması vardır. Fakat doğumun ne şekilde olacağı doğuma yakın bebeklerin pozisyonuna bakılarak karar verilir. Eğer bebekler baş aşağı ve rahim ağzından rahat çıkabilecek pozisyondaysalar normal doğum gerçekleştirilebilir. Fakat bebekler ters yani ayakları rahim ağzında ise veya daha farklı pozisyonda iseler sezeryan doğum tavsiye edilmektedir. Ayrıca ikinci olarak anne karnından çıkan bebek ilk bebeğe nazaran daha fazla doğum riskleri taşır.

İkiz bebeğe hamile olan anne adayları diğer annelere göre daha fazla dinlenmelidir. Mümkünse gebeliğin 5. ayından sonra bebeklerin gelişmesi hızlandığı için bol bol dinlenip enerji toparlamalıdırlar.

Tek gebeliklere nazaran ikiz gebeliklerde mide bulantısı ve kusma belirtileri daha çok görülür. Bu nedenle ikizlere hamileyseniz en büyük sorunlarınızdan biri bu olacaktır.

İkiz bebek bekleyen annelerin dengeli ve sağlıklı beslenmeleri gerekir. Dengeli ve sağlıklı beslenmek çok fazla yemeyi gerektirmez. Az ve sık aralıklar ile protein ve vitamin içeren besinler tüketmeniz yetecektir.

Tek veya daha fazla gebelik hangisi olursa olsun doğum çantası hazırlamanız gerekir. Ancak ikiz gebeliklerde doğum erken olacağı için ve de 2 bebeğinize çanta hazırlamanız gerekeceğinden biraz daha erken davranmanız lazım.

İkiz ya da daha fazla olarak dünyaya gelen bebeklerin kiloları ve gelişmeleri diğer tek gebeliklere göre biraz daha düşük olmaktadır. Bu sebeple bebeğinize özel bakım gerekir. Doğum yapacağınız hastanenin bebek yoğun bakım ünitesinin olmasına dikkat edin.