Doğacak bebeğinizin karnınızdaki alanı bol olduğu için omuz atma, tekme atma ve yumruklama benzeri farklı hareketlerini ayırt edebileceksiniz.

23. haftada bebeğinizde meydana gelen gelişmeler, kilosu, boyu

Minik yavrunuz 23. haftada biraz kilolanacak. Vücudunda bulunan yağ depoları boşluk kısımlarını dolduracak. Bebeğiniz bu haftanın ilk gününden son gününe kadar fazlalıkları almaya başlayacak onunla birlikte sizde kilo almış olacaksınız. Bebeğinizin şu anda aşağı yukarı boyu 30 santim ve ağırlığı 500 gram. Bu ay bittiğinde kilosu şimdiki kilosunun tam 2 katı olacaktır.

Nefes olmasını sağlayacak akciğerlerindeki kan damarları gelişmeye devam ediyor. Bebeğiniz bundan sonra dışardaki sesleri daha iyi duyabilecek çünkü kulakları oldukça iyi derecede gelişti. Aşırı sesli ortamlar, köpek ve kedi sesleri, elektrikli süpürgenin sesleri bundan sonra ona daha bildik geliyor.

Doğacak bebeğinizin kalbinin beslenmesini sağlayan mühim kan damarları ve kan odacıkları hamileliğinizin 23. haftasında ultrasonda gözlenebilir. Hala Daha küçücük olmakla beraber , bu mühim uzuv bebeğiniz ile beraber büyüyüp doğduğunda bebeğinizin kalbi bir ceviz kadar olacaktır.

Hamileliğin 23. haftasında annemizde meydana gelen değişmeler

Elleriniz iğne batmaları hissi ile irkilebilir. Ağrıları ve uyuşmaları gidermek amacıyla bazen fiziki ameliyat gerekli olabilmektedir. Bu evrede bilinmiş olan başka bir ağrıda baş ağrılarının olmasıdır. Genel Itibariyle baş ağrısı problemleriniz olmasa dahi, önümüzde ki 2 haftalık periyotta başağrıları hoşlanmayacağınız seviyelerde olabilmektedir. Bu baş ağrılarındada suçlu yine gebelik hormonlarınızdır. Susuz halde kalmaktan ya da çok ısınmaktan sakının. Başağrısı problemi yaşadığınızda, gözlerinizin üstüne nemi bulunan bez yerleştirerek karanlık bir odada boylu boyunca uzanın. Uzanma imkanınız yoksa bazı durumlarda hafif ağırlıkta bir yemek yemekte baş ağrılarınıza faydalı olabilmektedir. Göz problemiyle beraber bir anda ve geçmek bilmeyen bir başağrısı olursa bir hekime görünmeniz gereklidir.

Vajinanızdaki akıntı büyük ihtimal fazlalaşmıştır. Gebelik esnasında akan bu akıntı kokusu olmayan, beyaz ve berrak renkli, sulu olan bir akıntıdır. Birden fazla gebe bayan gün boyunca bir pet kullanılmasının bu akıntıyı emme bakımından faydalı olacağını belirtmektedir. Fakat, gebelik esnasında basit bir şekilde maya enfeksiyonu oluşabilir ve kaşıntı hissi olduğunda ya da idrara çıkarken yanma hissi olduğunda hekime danışın.

Anne adayımızın minik bebeği kilonuzu arttırmaya devam ediyor. Şayet normal bir kiloya sahip iseniz 23. haftalık hamilelik aşamasında almanız gereken ağırlık 6 kilodur. Bundan biraz az veya biraz fazla alabilirsiniz. Çünkü her insanın bünyesi farklıdır. Bu nedenle farklı kilo alımları olabilir. Yanlızca siz önerilen oranda kilo almaya dikkat edin.