Bebekleri emzirmeden kesmenin en etkili ve sağlıklı yolu kademeli olarak azaltmaktır.

Uzmanların ortak görüşüne göre sütten kesme halk arasında memeden kesme olayı hem anne hemde bebek açısından oldukça zor bir süreçtir. Emzirme sadece bebeği beslemek anlamına gelmemektedir. Emzirme sırasında anne ve bebek arasında duygusal bir bağ oluşur. Bu nedenle emzirme son derece önemli bir gerekliliktir.

Emzirme anne açısından sakinleştirici ve rahatlatıcı etkiye sahiptir. Emzirme alışkanlığının bir anda kesilmesi bebek bakımından zorlayıcı olduğu kadar anne bakımından da oldukça zorlayıcıdır. Neredeyse her anne için bebeği sütten kesme kararı alınması en zor kararlardan birisidir. Sağlık uzmanlarının tavsiyesine göre emzirmeden kesme yaşı 2 olarak kabul edilir. Ancak gelişim uzmanlarının önerisi ruhsal bakımdan olayı değerlendirdikleri için 1 yaşı uygun görülmektedir. Fakat her durumda olduğu gibi her annenin-bebeğin sosyal ve fiziksel yapısı farklı olduğu için en doğru zaman anneye ve bebeğe göre değişiklik gösterebilir.

Yıl veya ay bebeği sütten kesmek için referans alınması gereken bir zaman dilimi olsa bile annenin stresli olduğu veya bebeğin huzursuz olduğu dönemlerin emzirmeden kesme zamanları için doğru zaman olmadığının bilmesi gerekir. Sütten kesmede dikkat edilmesi gereken bir diğer noktanında kademeli olarak azaltılması gerektiğidir. Sütten kesme dönemlerinde ailelerin yapmış olduğu yanlışların başında, bebeği bir süreliğine anneanneye veya babaanneye vermek, bakıcıya bırakmak ya da biranda yuvaya bırakmak doğru değildir.

Emzirmeden kesmeye ilk olarak gündüz veya öğle öğününden başlamak gerekir. Mesela öğle beslenmesinde anne sütü yerine farklı besinler verilmeli veya süt sağılıp bebeğin yaşına göre biberondan içirilmeye başlanabilir. Bu şekilde yavaş ve kademeli biçimde sütten kesme işlemi diğer öğünlere de uygulanmalıdır. Sütten kesme işlemi en son olarak gece uyku öncesindeki öğünde uygulanmalıdır. Aileleri zorlayan en zor öğün bu uyku öncesi zamandır. Bunun yanı sıra emzirme saatlerine bebeklerin hoşuna gidebilecek farklı etkinlik ve oyunlar konulabilir.