Bebeğinizin karnınızdaki hareketlerini belli aralıklar ile saymak onun durumu hakkında size bilgi vermektedir.

Oldukça önemli olan bu konu hakkında çeşitli sayma yöntemleri bulunmaktadır. Ancak bu yazımızda sizlere en fazla kullanılan yöntemden bahsedeceğiz.

Bu yöntemden bahsetmeden önce size kısa birkaç hatırlatma yapmak isteriz. Bebek sürekli hareketli olduğu halde bu hareketlerinin sadece bir kısmı yani kuvvetli olanları hissedilebilir. Bazı hareketler ve tekmeler ise bebeğin duruş posizyonuna veya sizin günlük aktiviteleriniz arasında hissedilmeyebilir. Bebeğinizin hareketleri gebeliğin ortalama 24. haftasında hissedilmeye başlanır. Bazı kişilerde ise 24. haftadan 3-4 hafta önce veya sonra hissedilebilmektedir. En kararlı ve hissedilebilir bebek hareketleri 28. haftadan sonradır.

Sırt üstü uzanın ve bebeğinizi hissetmeye çalışın. Uzandığınız saati başlangıç saati kabul edin ve bebeğinizin hareketlerini sayın. Ortalama 2-3 saat içinde 10 hareket yapması normal kabul edilir. Bu sayma işlemini akşam yemeğinden sonra yapmanız daha iyi sonuç verebilmektedir. Çünkü beslenme sıkıntısı çeken bebeğin hareketlerinde enerji kaybı olacağı için çeşitli kısıtlamalar olabilir. Ayrıca bebeklerin en hareketli oldukları zaman dilimi akşam ve gece vakitleridir.

Eğer bebeğiniz 2-3 saat içinde ortalama 10 hareket yapmadıysa hemen telaş etmenize gerek yoktur. Uyuyor olabilir veya posizyonu içe dönük olabilir. Bir kaç saat sonra örneğin 1 bardak süt için ve enerjinin bebeğinize geçmesini bekleyin. Bunu 1-2 defa deneyin eğer bebeğiniz hala hareket etmiyorsa bir hekime danışmanızda fayda vardır.