Özellikle yeni dünyaya gelen bebeklerde rastlanılan ve bebekte çeşitli huzursuzluklara neden olan pamukçuk hastalığı hakkında...

Özellikle yeni dünyaya gelen bebeklerin ağız içinde, dilinde, yanaklarında ve damakta görülen beyaz renkli lezyonlara pamukçuk adı verilir. Pamukçuk veya bir diğer adı oral kandidiyaz olan hastalık yeni doğum yapmış anne ve babaların büyük sorunlarından biridir.

Candida albicans ismi verilen mantarın ağız mukozasında oluşturduğu enfeksiyondur. Bu enfeksiyon anne rahminde bulunan ufak bir mikrop veya iltihaptan kaynaklı olarak doğum esnasında bebeğe geçebilir ya da emme esnasında bebeğe bulaşabilir. Pamukçuk hastalığı sık rastlanılan ve tedavisi mümkün olan bir hastalık türüdür.

Pamukçuk Belirtileri

Genellikle yeni doğan bebeklerin ağız içinde, yanaklarda ve dilde beyaz ve krem rengi benekler şeklinde kendini gösterir. 1 yaşına kadar bebeklerin çoğunluğunda sık sık karşılaşılan bir durumdur. Çocuklarda hafif bir ateş, emmeyi olumsuz etkileyerek beslenme güçlüğü, aşırı ağlama ve huzursuzluk gibi bulgular ile karşımıza çıkmaktadır. Daha ileri seviyede pamukçuk hastalığına yakalanan bebeklerin poposunda pişiklik görülür. Ağzında pamukçuk olan bebekler süt emmesi sırasında enfeksiyonu annelerine de geçirebilirler. Bu gibi durumlarda anne meme ucunda sürekli bir şekilde yanma hissi duyar ve ağrıları başlar.

Pamukçuk Hastalığında Dikkat Edilecekler

Bebeklerde antibiyotik kullanımı, anti-asit mide ilaçları kullanımı ve vücut direncinde problem olması pamukçuk hastalığını kolaylaştıran faktörlerdir. Evde annenin temizlik koşullarına dikkat etmesi bu hastalık için son derece önemlidir. Eğer bebek anne sütü ile besleniyorsa meme temizliğine, biberon ile besleniyorsa biberonların iyi kaynatılması ve temizlenmesine, emzik kullanıyorsa emziklerin hijyenik olmasına dikkat edilmesi gerekir.

Pamukçuk hastalığı kendiliğinden geçen bir hastalık değildir. Bir mantar sonucu enfeksiyon bu hastalığa sebep olduğu için kesinlikle tedavi edilmesi gerekir. Ağız içinde oluşan bu küçük beyaz lezyonlar mutlaka doktor tarafından görülmesi gerekir. Ailelerin yapmış olduğu bir yanlışta kendileri bebeğin ağzında oluşan bu membranları kazımaya çalışırlar. Bu durum mukozanın zarar görerek hastalığın daha fazla yayılmasına sebep olur. Ailelerin yapmış olduğu bir diğer yanlışsa evde karbonat kullanılmasıdır. Aile karbonatla ve bezle ilk planda bu beyaz lezyonları temizlediğini sanmaktadır. Ancak doku bütünlüğü bozulduğu ve herhangi bir tedavi edici özelliği olmadığı için bir kaç günde sonra daha ağır bir şekilde tekrar kendini göstermektedir.

Pamukçuk Nasıl Tedavi Edilir ?

Pamukçuk, sık antibiyotik kullanan çocuklarda ilaçlara karşılık vermediği için veya hastalığı bebek anneye bulaştırdığı zaman tedavisi oldukça güç olan bir hastalıktır. Tedavi yöntemi olarak mantarı yok eden ilaçlar kullanılmaktadır. Tedaviyi kötü yönde etkileyen hatalar ise, ailelerin bebek ağzında karbonat kullanımı ve lezyonları kazımasıdır. Ayrıca eğer annenin meme ucuna da bu mantarlardan bulaşmışsa annenin meme ucuna da aynı tedavi yöntemi uygulanmalıdır.