Suda doğumun asıl amacı doğum esnasında annenin daha rahat, ağrısız ve stressiz bir süreç yaşamasıdır.

Sıcak su bulunan bir küvet içinde doğumun gerçekleşmesine suda doğum adı verilir. Suda doğumu destekleyen görüşler suyun sakinleştirici ve gevşetici etkisinden dolayı suda yapılan doğumun daha kolay olduğunu savunmaktadır. Ayrıca suda doğum gerçekleştiren merkezler suyun fetal bölgelerde oluşacak komplikasyonları azalttığını iddia etmektedir. Tüm bu iddialara rağmen suda doğumun dışarıda doğumdan üstün olduğunu ispat eden hiçbir bilimsel veri bulunmamaktadır. Suda doğum yaptıran merkezlerin sayısı kısıtlı olduğu için geniş çaplı araştırma yapma fırsatıda yeterli değildir.

Suda doğum yapmanın anneye faydaları nelerdir?

  • Suyun rahatlatıcı etkisi bulunduğu için suda doğumun anneyi rahatlattığı ve doğum olayını hızlandırdığı kabul edilir.
  • Su içinde yapılan doğum sırasında suyun kaldırma kuvvetinin etkisiyle hamile kişinin hareket kabiliyeti artar, damarlarda kan dolaşımı daha hızlanır ve doğum kasılmaları daha etkin olur. Tüm bu etkenler sonucunda annenin duyduğu ağrılar azalır ve bebeğe daha fazla oksijen iletilir.
  • Hamile bayanın vücudunda mutluluk veren endorfin hormonu gibi etki gösteren su annemizin stresini azaltır.
  • Doğum esnasında dış dudaklar ile anüs arasında yer alan perine'nin elastik olmasını sağlayarak doğuma bağlı oluşacak zorlanmayı en aza indirir.

Suda doğumun bebeğe faydaları nelerdir?

  • Amniyotik kese içinde bulunan sıvıda yüzerek gelişimini tamamlayan bebek için suda doğum benzer ortamın oluşması için oldukça faydalıdır.
  • Doğum sırasında annede oluşacak stresi azalttığı için bebeğin sıkıntıya düşme olasılığını en aza indirmektedir.

Suda doğumda dikkat edilecek noktalar?

İnsanın normal olarak vücut ısısı 37 derece civarındadır. Bu yüzden doğum yapılacak suyun sıcaklığının da vücut sıcaklığıyla aynı 37 derece olacak şekilde ayarlanması önemli bir noktadır. Suda doğumun yapıldığı sırada su sıcaklığı kontrol altında tutulmalı ve sıcaklığın 37 derecede sabit kalmasına dikkat edilmelidir.

Bebek ile anne arasında hava ve gıda alışverişini sağlayan göbek kordonunun bebek sudan çıkmadan ezilmemesine dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca su içinde doğum sırasında bebeğin nefes alamaması gibi olanaksız endişelere kapılmamak gerekir. Çünkü bebek zaten anne karnında da su içinde yaşamaktadır. Nefes ihtiyacını göbek kordonundan sağladığı için göbek kordonu kesilmeden bebeğiniz dışarıdan nefes almaya başlamayacaktır. Bu nedenle doğum bittikten sonra bebeği dışarı çıkardıktan sonra kordonu kesmelisiniz.

Hangi durumlarda suda doğum yapılmaz?

  • Ters bir şekilde yani makattan geliş yapan bebeklerde,
  • Erken doğum riski bulunan anne adaylarında,
  • 2 veya daha fazla çocuğa hamile olunması halinde,
  • Bebeğin iri olması durumunda,
  • Gebelik zehirlenmesi adı verilen Preeklampsi'de

suda doğum uygulanmaz.