Anne karnında gelişimini sürdüren bebekten kordon kanıyla haber alınabiliyor.

Kordosentez adı verilen işlem, gebeliğin 18. ile 20. haftalarında ultrason yardımıyla özel bir iğne kullanılarak karın duvarından anne karnına girilerek göbek kordonunda bulunan bebeğe ait kanın alınmasıdır. Göbek kordonundan alınan bu kan yardımıyla bebeğin genetik olarak hastalıklarının olup olmadığı ya da anne ve baba arasında kan uyuşmazlığı varsa bebeğin bu uyuşmazlıktan ne kadar etkilendiği hakkında değerlendirmeler yapılabilmektedir. Eğer kan uyuşmazlığı anne karnında gelişimini sürdüren bebek üzerinde anemiye sebep olmuşsa, anne karnında bulunan bebeğe kordosentez yöntemi uygulanarak kan nakli yapılabilmektedir.

Kordosentez sırasında ağrı ihtimali pek olmadığı için ek uyuşturmaya ihtiyaç duyulmamaktadır. Kordosentez sonuçları genel olarak 1 hafta içinde çıkmaktadır.

Kordosentez'in riskleri nelerdir ?

- Kordosentez testi sırasında düşük yapma riski %2'dir.
- Vajinal kanamalar
- Bebeğin kalp atışlarında yavaşlama
- Bebeğin ve annenin enfeksiyon kapması

Kordosentez sonrasında,

Kordosentez işleminin ardından bebeğinizin kalp atış hızı ultrasonografi yada doğum monitörü aracılığıyla izlenecektir. Kordondan kan alınma işleminin hemen sonrasında vajinal lekelenme ve kramplar meydana gelebilir. Kordosentez sonrasında anne adayının 1 gün dinlenmesi tavsiye edilir.