Dış gebelik annenin ölümüne yol açabilecek kadar riskli anormal hamilelik durumudur.

Gebeliği oluşturan döllenmiş yumurtanın normal şartlar altında rahim içine yerleşip gelişmesi gerekir. Ancak dış gebelik bir diğer adı ektopik gebelik olan komplikasyonda sperm ile birleşen yumurta Fallop tüpüne yerleşir ve burada gelişmesini sürdürür. Anormal bir gebelik türü olan dış gebelik erken teşhis edildiğinde ameliyat gerekmeden tedavi edilebilir.

Fallop tüpü içinde gelişmeye çalışan embriyo büyük ihtimalle canlılığını sürdüremez. Ancak embriyo bulunduğu yerdeki dokuları eritmeye başlar. Bir süre sonra bu bölgede bulunan damarlar yırtılır ve kanamalar oluşur. Dış gebeliğin en riskli durumu bu kanamalardır. Eğer dış gebelik geç teşhis edilirse bu kanamaları durdurmak oldukça güçleşir. Hamile bayanın birden çok ameliyat geçirmesine sebep olur. Gebeliğin ilk 3 ayında meydana gelen anne ölümlerinin en büyük nedeni dış gebeliktir.

Erken teşhis edilen dış gebelik çeşitli ilaçlar enjekte edilerek kanama oluşmadan ameliyatsız önlenebilmektedir. Erken tanı döneminde uygulanan ameliyatsız tedavi %90 oranında başarı sağlamaktadır. Bu yüzden dış gebelik riskiniz bulunmasa bile hamile olduğunuzu öğrendiğiniz en erken dönemde kontrole gitmeniz tavsiye edilir.

Dış Gebeliğin Nedenleri

Dış gebeliğin oluşum nedeni, rahim içine giden yolun tıkalı olmasıdır. Sperm tüplere ulaşır ve yumurtayı döller, ancak fallop tüpünde döllenen yumurta geçeceği kadar geniş bir yol bulamadığı için rahim içine ulaşamaz ve gelişimini fallop tüpü içinde sürdürür.

Salpenjit Geçirmiş Kadınlar

Fallop tüpünün iltihaplanması anlamına gelen salpenjit, tüplerin tam tıkanmasına yol açabileceği gibi kısmen tıkanmasına ya da tüplerin yapısının bozulmasına yol açabilir. Genellikle cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Belirtileri arasında aşırı karın ağrıları ve yüksek ateş bulunur.

Fallop Tüplerini Etkileyen Ameliyatlar

Karın bölgesinde gerçekleştirilen ameliyatlar, tüplerin bağlanması ya da tüplerin açılması için yapılan ameliyatlar ve kist ameliyatları geçiren kişilerin dış gebeliğe yakalanma riskleri yüksektir. Apandisit ameliyatı geçirmiş bir kadının ameliyatı apandisit patlamadan önce yapılmışsa risk daha azdır.

Dış Gebelik Geçirmiş Olmak

Daha önce dış gebelik geçirmiş kadınların tekrar dış gebelik geçirme olasılığı 1/10'dur.

Kısırlık İçin Uygulanan Tedaviler

Kısırlık tedavisi için uygulanan ilaçlar ve müdahaleler dış gebelik riskini arttırır. Dünya üzerinde tüp bebek yöntemi kullanılarak oluşturulan ilk gebelik dış gebelik ile sonuçlanmıştır.

Anne Adayının Yaşı

İdeal anne yaşı olan 25-30 yaş sonrasında, özellikle 35 yaşından sonra oluşan gebeliklerin dış gebelik ile sonuçlanma riski artar. Kadınların yaşları ilerledikçe tüplerin hareketliliği azalır ve görevini yerine getiremezler. Bu yüzden embriyo rahime ulaşamadan tüp içinde gelişimini sürdürür.

Büyük Kistler veya Miyomlar

Fallop Tüpü çevresinde meydana gelen büyük myomlar ya da yumurtalık kistleri tüplere baskı yaparak dış gebelik oluşmasına zemin hazırlayabilirler.

Sigara İçmek

Günde 1 paketten daha fazla sigara tüketilmesi tüplerin dalgasal hareketlerini yavaşlatır ve dış gebelik oluşma riskini arttırır.

Fallop Tüplerinin Doğuştan Hasarlı Olması

Çok nadir bir ihtimalde olsa Fallop Tüpleri doğuştan görevini yerine getiremeyebilir. Bu durum dış gebeliğe yol açar.