Bu yazımız hamilelik döneminde meydana gelen çatlaklar ve tedavisi hakkında açıklayıcı bilgiler içerir.

Hamilelik döneminde vücut değişime girer. Bu değişimin sebebi; hormonların değişmesi, derinin gerilmeye başlaması ve kilo artışının meydana gelmesidir. Bu durum sadece hamilelik döneminide kapsamaz çok hızlı şekilde kilo alımı yaşayan herkeste çatlaklar çok rahat görülür.

Çatlaklar erken dönemlerde mor ve pembemsi renkteyken ilerleyen zamanlarda beyaz renge dönebilmektedir.

Çatlaklar; göğüs, karın, uyluk, bel, kalça ve bacaklarda yoğunlukta olmakla birlikte vücudun her bölümünde görülebiliyor.

Hamilelik döneminde oluşan çatlaklar kalıcı mıdır ?

Genel olarak incelendiğinde kalıcıdırlar. Ancak herşey de olduğu gibi çatlaklarda da erken uygulanacak bazı tedaviler ile bu durum en aza indirgenilebilir.

Ne yazık ki bu çatlakları tümüyle giderebilmek çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Kullanılacak çeşitli yağlarla deriye masajlar yapılarak esnemesine destek verebilirsiniz. Bunun yanında gebelik döneminizde bol su içerek, sebze ve meyveleri bol bol tüketerek çatlak oluşumunu engelleyebilirsiniz. Gebelik öncesinde sigara kullanmayan bayanlar da çatlakların daha az olduğu da bilinmektedir.

Cilt tiplerine göre çatlak oluşumu farklılık gösterir mi ?

Kişinin genetik yapısı çatlak oluşumunu belirleyen önemli bir özelliktir. Gebeliği boyunca hiç bir bakım yapmamasına rağmen çatlağı olmayan bayanların var olduğu gibi bir çok uygulama sonucunda hala çatlakları olan bayanlarda vardır. Çatlak oluşumu sadece gebelik başladığında olmaz daha önce ki beslenme alışkanlıklarınızda yüksek oranda belirleyicidir. Özellikle 20. haftadan sonra jinekoloğunuzun tavsiye ettiği kremleri kullanmanızda fayda vardır.